Жозе Моуриньо се върна назад в годините към сезон 2009-10 и големия триумф в Шампионска лига с Интер. За него най-важни бяха сблъсъците със супер фаворита Интер на полуфиналите.

По това време тимът на Пеп Гуардиола изглеждаше непобедим, но явно не и за Интер. На "Сан Сиро" "нерадзурите" победиха с 3:1, а след това удържаха минимална загуба с 0:1 на "Камп Ноу", за да продължат напред.

Моуриньо разказа как в тези мачове е успял да спре Лео Меси, който по този време играеше по дясното крило. А тайната включва групова работа на дефанзивните халфове Тиаго Мота и Естебан Камбиасо, както и на левия бек Хавиер Занети.

"Ситуацията за нас беше много ясна, тя беше, че (Меси) не може да играе сам, когато минава покрай линиите. Така че този играч тук (Камбиасо) трябва да е играч напълно в контрол на зоната, винаги в комуникация с левия бек", обяснява португалецът във видео, публикувано в YouTube канала "Гласът на треньорите". 

"Има момент, в който става твой и аз оставам в зоната, но ако в определен момент си на други позиции и Меси отиде на тези позиции между линиите, трябва да решиш да отидеш."

"Но ако отидеш, трябва да защитаваш (Дани) Алвеш. Така че е комбинация от идеи, но като цяло всичко е около това да не позволиш на Меси да играе."

"Спомням си след мача. В Италия използваха думата "gabbia", истинското значение е като в затвор за Меси, защото в крайна сметка не играехме човек срещу човек, а Занети, Мота, Камбиасо, всички бяха отговорни за всяка позиция, на която Меси отиде."

Моуриньо акцентира и върху възприемането на Интер, че Барселона ще контролира владението на топката и тяхната упоритост да не позволят на съперника да създава опасности, въпреки че играе много повече с тоопката.

"Те ще притежават топката повече от нас, много повече от нас очевидно, защото много пъти те се движеха с топката без да ни раняват и ние трябва да сме психически силни да се справим с това", допълни Моуриньо. "Оставете ги да играят с топката, но да не създават много шансове."

Моуриньо: За футболистите съм копеле, но извън футбола съм друг