Технологиите нарастват с набираща скорост в последните години. Това води до създаването на най-различни иновации, включително разработката на виртуални еквиваленти на реални събития, обекти и други преживявания. В това число влизат виртуални разходки в музеи и виртуалните спортове, които се появиха като дигитален вариант на реалните събития от света на спорта.

До голяма степен, идеята за създаването на виртуални спортове изхожда от компютърните игри, които също симулират футбол, тенис, баскетбол или друг спорт. Причината за създаването на виртуалните спортни дисциплини е свързана най-вече с възможността за забавление в сайтовете на онлайн букмейкърите. В следващите редове експертите от Betenemy разказват за съпоставянето на реалните и виртуалните спортове, както и къде са техните предимства и недостатъци.

Реални спортни събития
Предимства:

- възможност за предвиждане на изхода от събитията спрямо статистическа информация, новини и други реални факти;
- предоставят се по-обширни възможности за прогноза;
- емоцията и тръпката от играта е истински добра;

Недостатъци:
- трудно предвижданията се сбъдват всеки път;
- нужно е да се изчака определено време до края на събитията;

За един истински фен на спорта, тръпката от наблюдаването на дадено събитие на живо е уникална всеки път. Дори събирането с приятели за гледане на някой мач носи голяма емоция. Няма и как да е иначе, след като спортните събития са част от нашия живот. Когато говорим за правене на прогнози на различни мачове, ситуацията изглежда благоприятно.

При реалните спортни събития имате шанса да базирате своето предвиждане на реални факти. Нужно е да анализирате моментната форма на отборите или играчите, последните новини около тях, историята на предишните им сблъсъци. По този начин имате възможност да аргументирате своята прогноза спрямо вашите отчети.

За всички водещи спортни събития от цял свят, сайтовете за залози предоставят най-разнообразни опции, които покриват всичко случващо се в една среща. Независимо дали става дума за следващия гол в мача или колко аса ще има в даден тенис двубой, възможностите да предвидите тези събития са налице. В последно време бяха въведени и опции като създаване на залог от Bwin, с която потребителите имат възможност да конструират предвиждането си изцяло по свой вкус. Ако смятате, че в един футболен мач ще има точно 2 попадения, 10 корнера и 5 жълти картона, ще имате възможност да го прогнозирате.
Разбира се, колкото и емоция да носят спортните предвиждания, те не винаги се сбъдват, както очакваме. Това е част от целия процес, понеже винаги може да се случи нещо неочаквано и нещата да се обърнат. Да приемем, че един срещу друг имаме двама тенисисти, но един от тях се контузи по време на срещата и загуби своята преднина. Няма как да очакваме подобно стечение на обстоятелствата, така че изненадите са възможни. Като друг недостатък на реалните спортове спрямо виртуалните се извежда значително по-дългото време, в което трябва да се изчака, за да се разбере дали една прогноза е правилна.

Виртуални спортове
Плюсове:

- налични са 24/7, по всяко едно време;
- протичат за кратък период;
- често са възможни изненади;

Минуси:
- трудно се прави аргументирана прогноза;
- опциите за предвиждане са по-малко на брой;
- всичко се решава на случаен принцип;

В своето естество, виртуалните спортове представляват компютърно-генерирани събития. Те протичат за много кратко време, обикновено в рамките на няколко минути или секунди. При тях всичко се определя на случаен принцип. Това може да бъде както предимство, така и недостатък. От една страна, случайното развитие на виртуалните събития се смята за минус, понеже няма на какво да базирате своята прогноза. От друга страна обаче, случайността е шанс да се възползвате от изненади и да прогнозирате малко очаквано развитие, което да се сбъдне.

Голямото предимство при виртуалните аналози на реалните спортни събития е, че са налични по всяко едно време. Събитията при тях протичат по определена програма, която е автоматизирана. При виртуалния футбол например цял един сезон може да завърши за около два часа. Има дори и платформи, при които вие решавате кои два тима да изправите един срещу друг и спрямо това ви се предлагат опции за прогноза. Говорейки за наличните възможности за избор на залог, те не са чак толкова много, както при реалните събития. Въпреки това всички основни събития, които е вероятно да се случат, могат да се предвидят.
Най-големият минус на виртуалните спортни събития е, че няма как да се направи аргументирана прогноза. Каквато и статистика да е налична при тях, тя по никакъв начин не може да се счита за достоверен източник на вашето предвиждане. Точно поради тази причина експертите съветват да прибегнете до прогнози на виртуални спортове единствено с цел забавление.

Къде са по-добрите шансове?
След като вече се запознахме с предимствата и недостатъците на реалните спортни предвиждания и на виртуалните им еквиваленти, нека определим къде са по-добрите шансове. Без никакво съмнение, това са възможностите, които ни дават реалните събития. При тях тръпката винаги ще бъде по-голяма, а емоцията завладяваща. Виртуалните спортове могат да им бъдат алтернатива в моменти, когато трябва да чакате по-дълго време за любимите си спортни събития. Не забравяйте, че до който и от двата типа прогнози да се докоснете, забавлението не трябва да се измества от пристрастяване и загуба на отговорност.