Родната футболна легенда Стилиян Петров оформи перфектната си единайсеторка от свои бивши съотборници от клубовете и националния отбор за английското издание "FourFourTwo". 

Любомир Асенов/Lap.bg
23 снимки

Схема на игра: 4-2-3-1

Вратар: Артур Боруц 

"Чудех се между него и Шей Гивън, но ще избера Артур. Като вратар, трябва да бъдеш леко луд и уникален... а той е и двете! Достигна топ ниво със Селтик и има всички качества: играта му с крака е добра, а 

Десен бек: Дидие Агате 

"Той поддържа много добро темпо и наистина следи играта. В Селтик винаги създаваше възможности за тима в отворените пространства и плашеше защитата противниците със скоростта си."

Централен защитник: Бобо Балде 

"Ще се спра на двама "излезли от мода" централни защитници - играчи, които са много добри в статичните положения. Балде е лидер, имаш нужда от подобни играчи. Той изкарва най-доброто от всеки."

Централен защитник: Мартин Лаурсен 

"Беше лидер във Вила и заплашителен, като Бобо. Когато застанеш до него в тунела, виждаш само някакъв играч, който е огромен и силен. С две абсолютни скали в защита, като тях двамата, се чувстваш спокоен."

Ляв бек: Алън Томпсън

"Той имаше страшен ляв крак, плюс страхотни познания за футбола. Отбеляза някои решаващи голове за Селтик, така че този отбор си има смъртоносни защитници."

Getty Images
33 снимки

Дефанзивен полузащитник: Рой Кийн

"Избрах двама полузащитници, които бяха страхотни в притежанието на топката, но бяха и страхотни лидери. Рой установи високи стандарти. Начинът му на игра и познанията му бяха фантастични."

Дефанзивен полузащитник: Гарет Бари

"Гарет има много опит и е страхотен с топката. Той е бил капитан почти на всеки отбор, в който е играл, което говори достатъчно за него. Вече е на 39, но все още играе! Гарет е топ съотборник, който винаги прави разликата. Постигна много, но остава здраво стъпил на земята  и работи усърдно. Вече няма много играчи с неговите качества."

Десен полузащитник: Габриел Агбонлахор

"Тази позиция е интересна, но ще избера Габи вдясно. Тази зона бе много силна в отбора ни, защото и двамата с Дидие бяха бързи. Габи обичаше да привлича противниците и да подава встрани. Така създаваше повече шансове за гол."

Атакуващ полузащитник: Димитър Бербатов

"Димитър бе наистина умен играч, който преминаваше между линиите, така че му давам ролята в средата. Можеше да види всеки завършващ пас." 

Ляв полузащитник: Шунсуке Накамура

"Избирам Шунсуке на лявото крило, защото имаше перфектната техника и левият му крак бе невероятен, винаги бе първи избор при статични положения."

Централен нападател: Хенрик Ларсон 

"Много труден избор между Христо Стоичков и Хенрик, но избирам Ларсон. Неговият рекорд бе невероятен, той бе завършен футболист. С умението на Берба да преминава между линиите и да разиграва финалното подаване, Накамура отляво и Габи вдясно, се нуждаеш от хищник в наказателното поле, а това е Хенрик."

Резерви: Олоф Мелберг, Христо Стоичков, Стилиян Петров