Легендарният български халф Стилиян Петров разкри, че се вижда да води в бъдеще време шотландския гранд Селтик. Стан игра за „детелините” от 1999-а до 2006-а година, когато реализира трансфер в Астън Вила. Британският Harald споменава как преди българинът е заявил, че няма интерес към мениджърството, но сега това мнение е претърпяло обрат, след като бившият полузащитник се вижда като наставник след завършването на магистърска степен по спортен мениджмънт.

„Както всеки бивш играч, когато е играл за даден голям клуб, винаги си задава въпроса „Един ден искам ли да го ръководя”? Разбира се. Това е едно от най-хубавите неща, които можеш да направиш”, отговори Стилиян на този въпрос.

Стилиян Петров

източник: Gulliver/GettyImages

Известен факт е, че в пространството циркулира информацията, че капитанът на Селтик и Астън Вила може да се кандидатира за президент на БФС на предстоящия конгрес на централата.

„Това е насока, която те води и ти показва колко добре се справяш”.

Стилиян Петров

източник: instagram.com/spfoundation19/

Бившият колега на Петров – Нийл Ленън, сега ръководи легендарния клуб от Глазгоу. Стилиян каза, че никой не знае във футбола какви предложения могат да завалят към Ленън в резултат на впечатляващата работя, която той върши на „Селтик Парк”. „Сега Селтик има много добър човек като мениджър – моят бивш съотборник Нийл Ленън, който върши страхотна работа. Това е вторият му период тук, така че кой знае? Ако го попитате дали иска да ръководи Ман Юнайтед или Челси, то отговорът със сигурност ще бъде „Да”. Няма да откаже. В играта се опитваме да казваме или не неща, които правя хората щастливи, но това не значи, че нямаме амбиции. Ако искате да бъдете мениджър в Селтик, тогава ще работите за това. Ще стане ли? Кой знае? Може би да, може би не”, акцентира още българинът.

Стилиян Петров

източник: BT Sport

Стилиян Петров бе закупен в Селтик от ЦСКА през 1999-а година за 2,8 млн. паунда от Джон Барнс, но не мина много време преди Кени Далглиш да замени Барнс и подобряването на Стилиян стана факт. Лятото, което дойде тогава, съпътства пристигането на Мартин О’Нийл, който бе катализатор за кариерата на Петров. Той спечели най-добър млад играч на годината на шотландската лига, след като Селтик направи домашен требъл.

Стилиян Петров и Хенрик Ларсон

източник: Gulliver/GettyImages

Петров подробно описа как бившите му мениджъри оказаха влияние върху кариерата му, главно О’Нийл, който накара Стилиян да покаже най-доброто от себе си. „Мартин бе този, от който наистина много научих – как да опростявам нещата, как да комуникирам с хората, какво е важно във футбола. Гордън Стархан е друг човек, който имаше акцент върху важните неща. Когато балансирате плюсовете от хората и вземете най-доброто от тях, може да се сдобиете с нещо уникално, което използвате в по-нататъшната си кариера. Неотдавна презентирах за мениджмънта кое е по-важно – да имаш по-добра комуникация с отбора си или да го управляваш по-добре на терена. Попитах наставник тогава, но няма да му споменавам името – бихте ли предпочели добрите отношения с отбора си като човек или предпочитате да сте наставник, който да е перфектен в ръководенето”, призна още Петров.

Стилиян Петров

източник: Gulliver/GettyImages

„Моят отговор е сходен, тъй като бих бил по-добър мениджър като човек, за да не усложнявам нещата. Винаги съм вярвам, че мога да бъда треньор, обичам да работя с хора, да общувам. Не мога да дам отрицателен отговор на това. Ако ми бяхте казали, когато бях на 20 години, че ще завърша магистър по спортен мениджмънт, тогава щях да ви се изсмея и да кажа, че няма шанс”, с усмивка завърши пред островитянската медия Стилиян Петров.