Международният борд на футболните асоциации (IFAB) ще направи промяна в правилата на играта футбол и по-специално в правило 3 "Играчи". Така съветът ще реагира на случилото се във финалния мач на Мондиал 2022 между Аржентина и Франция.

В продълженията Лионел Меси вкара гол, с който Аржентина поведе. Главният рефер Шимор Марчиняк и четвъртият съдия Исмаил Елфат не забелязаха нарушение на правилата от страна на аржентинците, а такова имаше. Двама от резервите на "гаучосите" бяха излезли извън техническата зона и навлезли на терена. Така в момента преди гола на терена реално имаше 13 играчи на Аржентина, което е забранено от правилата в момента.

60 снимки

Според разпоредбите този гол не трябваше да бъде зачетен, но е ясно, че реферите трудно биха взели подобно решение.

От IFAB възнамеряват да променят правилото и в такива ситуации гол ще трябва да бъде отменен, само ако човекът, който е навлязъл на терена по някакъв начин, е повлиял на случващото се на него - намесил се в играта, ударил топката, бутнал е играч и т.н.. Най-вероятно новият текст ще се появи преди сезон 2023/24.

IFAB е международният орган, който преглежда и одобрява промените и поясненията към правилата на футболната игра. В него традиционно участват представители на футболните асоциации на Англия, Северна Ирландия, Шотландия, Уелс и ФИФА. Асоциациите на четири държави имат по един глас, ФИФА има четири.