Кои са най-популярните спортове в света? Човечеството има своите предпочитания, като понякога те са глобални, а понякога регионални.

И все пак, ако се опитаме да пресметнем броя на интересуващите се на планетата хора от съответните спортове, какво ще получим?

Между другото, вероятно ще ви изненада втората позиция...

А извън челната десетка остават спортове като голфа, бейзбола, американския футбол, плуването, колоезденето и др.

Но да караме отзад-напред:

10 Волейбол - Простотата в правилата на този спорт вероятно привлича феновете. В България е сред най-популярните. Същото можем да кажем за Полша, Бразилия, Турция, Италия, Франция. В Азия също - Южна Корея, Япония, Китай.

9 Хокей на лед - С разлика е най-обичаният зимен спорт. Много популярен в Канада, Русия, САЩ, скандинавските страни, Чехия, Словакия.

8  Бокс - Единственият боен спорт в десетката. Много популярен в САЩ, Латинска Америка, Великобритания, Филипините, Япония, Русия, Източна Европа, включително и у нас.

7  Формула 1 - Зрелищната надпревара на болидите има поклонници по цял свят.

6 Ръгби - Изключително популярен спорт на Британските острови, но също в Австралия, Нова Зеландия, Република Южна Африка, Франция, Аржентина.

5 Лека атлетика - Царицата на спортовете е глобално популярна и приковава вниманието особено по време на Олимпийски игри.

4 Тенис - С над 1 милиард почитатели тенисът е най-популярният индивидуален спорт в света. С успехите на Григор Димитров - и у нас.

3 Баскетбол - Има също над 1 милиард любители по цялото земно кълбо. На голям интерес се радва особено НБА.

2  Крикет - Не е повсеместно популярен спорт, но пък е такъв в гъсто населени страни като Индия, Пакистан, Шри Ланка и Бангладеш. Също така в Англия, Австралия, Карибите, Южна Африка, Нова Зеландия. Броят на любителите на този спорт надхвърля 2 милиарда.

1 Футбол - Цар Футбол е без конкуренция за върха. Без съмнение най-популярният спорт в света, от който се интересуват 4 милиарда души.