Бившият вратар на Левски Милан Миятович в момента играе в първенството на Саудитска Арабия за тима на Ал Адала, който преди седмица се срещна с Ал Насър и Кристиано Роналдо. Миятович, който е национал на Черна гора, трябваше да извади топката пет пъти от мрежата си в тази среща, два пъти след удари на Роналдо и два от изстрели на бразилския голмайстор Талиска.

За този си тежък сблъсък, а също така и за квалификациите за Европейското първенство – където черногорците са противник на България в група G, Миятович говори пред вестник "Vijesti" в родината си. Бившият страж на сините от Герена обаче е възхитен от поведението на португалската суперзвезда.

"Той не се държи като звезда и показа защо е велик . Играх срещу Роналдо, който е един от най-великите футболисти на всички времена. Той иска да извлече максимума от всеки момент, в който е на терена. и на тези години се движи много, търси празно пространство, тръгва за всяка топка, не подценява нито една ситуация. Беше коректен към съотборниците и съперниците си. В нито една ситуация не се е държал като звезда", обобщава впечатленията си Миятович. Той разказва и как се развива футболът в Саудитска Арабия, за водещите отбори, нивото на чужденците и неговия клуб, който е предпоследен в момента и се бори за оцеляването си.

След това се фокусира върху квалификационната кампания за Евро 2024, като на старта в група G Черна гора надви България с 1:0 в Разград. Миятович имаше няколко ключови намеси, за да запази вратата си суха, а тази победа явно промени усещането на хората в малката балканска страна и сега те се смятат за фаворити дори за класиране.

"Соколите" откриха цикъла с победа (1:0) над българите в Разград, но срещу Сърбия в края на мача допуснаха два гола и загубиха (0:2).

"Започнахме добре. Мачът в България беше труден, но успяхме да спечелим. Срещу Сърбия бяхме по-добри 75 минути - не се възползвахме от положенията си, а след това ни наказаха. Вкараха два гола, благодарение на индивидуалната класа на Влахович. Жалко, защото със сигурност заслужавахме повече", анализира 35-годишният ветерана.

Черна гора очаква следващия мач (18 юни) с Унгария в Подгорица за нови три точки. Футболът в Унгария се развива много в последните години и Миятович знае това, тъй като беше в състава на МТК две години.

"От нас зависи да се концентрираме върху мача с унгарците през юни и да се опитаме да ги победим. Мисля, че с тази победа ще направим голяма крачка към Европейското първенство. Най-важното е всички да сме заедно и да сме здрави. Нямаме лукса да извадим състав и дори да ни липсват четирима-петима играчи, за да компенсираме това. Надявам се всички да сме здрави и тогава всички като колектив можем да направим много", каза още стражът на черногорците.

Унгария обаче демонстрира класа и мощ срещу България, като само за едно полувреме вкара три гола на Даниел Наумов и си реши победата. Втората среща между Черна гора и България е на 10-и септември тази година в Подгорица./ БТА