Сезонът се очертава дълъг и натоварен за 7 от 20 отбора в Примера дивисион. Тимовете от Ла Лига продължиха пакетно в Лига Европа. Снощи своето участие в следващата фаза осигуриха Виляреал, Валенсия, Атлетик Билбао и неизбежният фаворит Севиля.

Испания е 4 от 4 в този турнир, а в Шампионската лига Реал Мадрид и Барселона вече мислят за следващия рунд. Атлетико Мадрид постигна стратегически хикс като гост на ПСВ и също е с добри шансове да продължи европейската си кампания.

На теория е възможно в края на сезона и на двата финала да участват само испански клубове. Прекалено е амбициозно, трудно е, но го има като вариант. Мачовете от клубните турнири са най-справедливата сцена, на която можем да мерим силата на различните шампионати.

Пристрастията ни карат да предпочитаме Англия, защото там интригата обикновено е до последния ден. В Германия ни пленява атмосферата по стадионите и динамиката на игра, а там е и абсолютната машина – Байерн Мюнхен.

Италия има своето очарование, защото това е страна, в която футболът тече от чешмите, тактиката е пропила всичко свързано с играта. Във Франция си имат забележителния ПСЖ и също се опитват да догонят най-силните лиги. Испания обаче е с едни гърди напред.

Барселона играе феноменално в последните месеци със своя прочут тризъбец, който твори фокуси. Реал Мадрид няма право да отстъпва, а Шампионската лига е вечният приоритет за този клуб, който ще натисне точно в тази зона. Атлетико може да отрови живота и на най-добрите.

Севиля има дългогодишен абонамент за трофея в Лига Европа. Виляреал експертно "свети маслото" на италианския фаворит Наполи. Атлетик Билбао е корав тим способен на твори бели на другите. Дори съставът на "нехранимайкото" Гари Невил продължи напред, Валенсия размаза Рапид Виена и в двете срещи.

Възходът на Ла Лига принуди Англия да реагира. Договорът за телевизионните права вкара умопомрачителни пари във Висшата лига. Британците решиха да инвестират в треньори. Догодина цветът в професията ще се наблъска в местното първенство.

Сити взе Гуардиола, Юнайтед си е заплюл Моуриньо. Челси ухажва Конте и Диего Симеоне. Венгер е старо куче и знае спатиите на останалите в занаята. Почетино напредва с впечатляващо темпо и превръща Тотнъм в солиден тим. Клоп вдъхновява Ливърпул. Дори отписаният Клаудио Раниери пише история. Нито едно от споменатите имена не е на англичанин, но това е друга тема. 

 Англия иска да отвърне на нанесените удари, Байерн ще е още по-опасен с Карло Анчелоти, а Испания ще продължи да опазва първата си позиция. На този етап Ла Лига диктува модата.