Лех (Познан) с право може да претендира за най-перспективен отбор в полската Екстракласа, след като през този сезон старши треньорът Мариуш Румак изгради боеспособен състав само от млади играчи, пише вестник "Познан Спорт".

С най-голям стаж като титуляри са българинът Александър Тонев и Матеуш Моджен. Останалите са 20-годишният нападател Бартош Берешински, 19-годишният полузащитник Симон Древняк, както и 17-годишният халф Карол Линети, който вече записа една среща в професионалния футбол.

"От 22-годишният Тонев на крилото и Моджен до него се очаква да бъдат лидерите през пролетта, твърди изданието. Двамата без съмнение имат много големи качества и не случайно отбори от Германия, Франция и Холандия се оглеждат в тях".

Преди началото на сезона старши треньорът на Лех (Познан) Мариуш Румак имаше няколко непосредствени цели. На първо място той трябва да класира отбора в местата, даващи право на участие в Европа, което към момента е точно така. Лех се намира на 4-о място с 20 точки, но също толкова имат Полония (Варшава) и Гурник (Забже) пред тях. Легия пък е на върха с 24, но столичният тим гостува в Познан другата седмица.

Втората задача пред треньора беше да изгради гръбнак от млади състезатели и това също е налице. Остава единствено те да трупат опит и да се сработват с мачовете все повече и повече. 19-годишният Симон Древняк пък донесе успеха при гостуването на Висла миналата седмица и даде заявка за титулярно място до Тонев и Моджен.

Днес Лех гостува на Видзев (Лодз) в среща от 11-ия кръг на Екстракласата. Домакините от Лодз са на 6-о място със 17 точки.

Вчера пък за първи път от пристигането си в Познан българинът застана пред медиите в града. Той придружи наставникът Румак на пресконференцията преди срещата с Видзев. До момента Тонев никога не беше участвал в пресконференция, но и сега не изневери на стила. Юношата на ЦСКА отговаряше спокойно и сдържано на въпросите и обясни, че просто е такъв характерът му и не обича публичността.