Главният редактор на футболната секция в шотландския Herald Майкъл Грант взе специално отношение по проблема около Александър Тонев, и обвиненията към него в расизъм.

"Много повече от думите на двама мъже са заложени в начина, по който Шотландската футболна асоциация (SFA) ще разреши случая Тонев," е заглавието на материала.

Ето и целият коментар на Грант:

Делото срещу Александър Тонев за расизъм е от онези, които няма да успеят да съберат всички действащи лица на подсъдимата скамейка.

Това е едновременно много ясен случай, за това дали Тонев е виновен или не - дали е направил расистки коментар към Шей Логан или не? но едновременно с това е дяволски заплетен.

Ще бъде ли Тонев обявен за виновен в грозен расизъм, или ще бъде обявен за невинен, ако се окаже, че е погрешно обвинен в нещо ужасно, което ще остави петно върху репутацията му при всички положения?

Жертва ли е Логан или не е чул правилно българския си съперник в разгара на битката, или дори - възможно ли е да си измисля всички обвинения?

А SFA: Ако признае Тонев за виновен, така изпраща ясен и силен сигнал за начина, по който се справя с расизма, но само ако там са напълно сигурни в това. Да решиш, че един индивидуален футболист е виновен в това, че е обидил на расистка основа свой съперник е една от най-тежките присъди, която може да има: затова трябва да е абсолютно сигурно, че присъдата е правилната. А ако решението на SFA оневинява Тонев? Тогава отново сме изправени пред проблеми за SFA - компрометиране, скалъпване на истории, и обвинения към тях, че приема с твърде лека ръка подобни обвинения.

Осем дни откакто историята излезе наяве, и повечето мнения твърдят, че Тонев ще бъде оправдан, ако се стигне до това неговата дума да остане срещу тази на Логан.

Но нещата не са толкова прости. Подобни са условията при обвинения в домашно насилие, но там често се стига до присъди "виновен", въпреки че пак са заложени само думите на двете страни.

Задължението да намери доказателства се пада на Винсънт Лъни от SFA, а Тонев ще се ползва с презумпцията за невинност, преди доказване на противното. Независимото жури обаче не може да оневини напълно Тонев само заради факта, че около него и Логан не е имало други играчи, които да свидетелстват за това дали срещу Логан е било казано - "махни си ръцете от мен, черна п***ко". Журито ще снеме показанията от двамата футболисти, и други лица, замесени в мача, след което ще вземе предвид всички възможности, и действията на Лаган веднага след мача, и оплакването му от инцидента. Тук трябва да се вземе предвид, че съставът на журито, от трима члена, също ще има значение.

В 55-та минута на мача на "Паркхед", Тонев и Логан се сблъскват. Секунди по-късно, Логан изтичва до рефера Боби Маден. Той следва протокола, като излага случая и пред своя капитан, Марк Рейнолдс, а след това, когато Абърдийн вкарва гол, използва паузата, за да уведоми Дерек МакИнес в зоната край терена. Мениджърът на Абъдрийн докладва на четвъртия съдия Крауфърд Алън, преди да отиде и да предаде нещата и на асистент мениджъра на Селтик Джон Колинс. Никой не знае какво в действителност са си казали Тонев и Логан, а камерите на Sky Sports нямат запечатани никакви кадри с подобни обиди, но защитникът на Абърдийн определено е действал като някой, който знае със сигурност какво е чул.

Това е шотландската версия на случая Луис Суарес - Патрис Евра от 2011-та. След Ливърпул-Манчестър Юнайтед, Евра обяви, че Суарес го е обиждал на расистка основа, докато са били заедно край корнера. Суарес бе обвинен в "обидни думи и поведение в разрез с правилата на Футболната асоциация, включващи препратки към етническата и расова принадлежност на Патрис Евра". ФА призна Суарес за виновен и след това представи доклад от 115 страници с доказателства, в които се показва, че Евра е надежден свидетел, докато доказателствата, представени от Суарес са ненадеждни, и не съответстват на видео записа. Според показанията на Евра, Суарес на три пъти му е казал на испански, че го рита, защото е черен, и му е казал, че не говори с черни, и пет пъти е използвал думата негър.

В реакцията си след обвинението на Суарес, от неговия клуб тогава Ливърпул, обявиха: "Намираме за необичайно, че Луис е признат за виновен на базата единствено на думата на Патрис Евра, като никой друг не е чул подобен разговор между тях на игрището - включително съотборниците на Евра от Манчестър Юнайтед, и всички официални лица." Това обаче се оказа незначително за ФА, и Суарес бе наказан за осем мача и глобен с 40 000 паунда.

Историята с Тонев утихна, след като SFA отвори случай по нея, но в най-скоро време се очаква ново изригване. Абърдийн подкрепя изцяло своя играч, а Селтик - Тонев.

Мениджърът Рони Дейла заяви, че знае, "че той не го е направил". Той няма как да знае, че не го е сторил, той просто вярва на версията на футболиста, който наскоро се присъедини към отбора му. Отговорът на Абърдийн на обвиненията от страна на Логан са ясни и твърди. Журито ще произнесе своята присъда, която ще предизвика истински гняв и усещане за сериозна несправедливост към едната страна.

Тонев има срок до петък да отговори на обвиненията пред SFA, и той със сигурност ще заяви своята невинност. Изслушването е на 9 октомври в Хемпдън. На Футболната асоциация й отне седем дни да прецени по случая Суарес-Евра, а SFA също се нуждае от време, за да вземе решение. И Логан, и Тонев, го заслужават.