Кариерата на българския национал Александър Тонев в Селтик може да приключи скоропостижно, ако се докажат обвиненията в расизъм, които бяха отправени към него през уикенда. Играчът на Абърдийн Шейлиъм Лоугън се оплака, че е бил обиден на расова основа от българина по време на мача между двата тима в събота. 

Според вестник "Дейли Експрес", ако се окаже, че думите на тъмнокожия играч на "доновете" са истина, "детелините" ще бъдат принудени да развалят сделката с Астън Вила за отдаването му под наем до края на сезона. 

Тонев дойде в шотландския шампион на 11 август, но заради контузия направи официалния си дебют едва в събота. Но тогава се замеси в скандала с Лоугън, който стана по време на 71-та минута на двубоя. 

Вестникът твърди още, че "на мениджъра на Астън Вила Пол Ламбърт му е писнало от поведението на българина и за него със сигурност няма място в отбора му". Така че кариерата му може да получи огромен удар, ако се докаже, че е обидил Лоугън. 

"Ще направя всичко възможно, за да стигна до дъното на тази история. Ще говоря с Александър и ще пледирам да бъдат изслушани всички страни. Като цяло, расизмът няма място във футбола, а и не само там."

"Може би такива неща са били нормални и са се случвали в миналото, но вече е нов век. А и доколкото знам, в историята на Александър няма подобни случаи, така че това трябва да се има предвид", сподели пред "Дейли Експрес" Терънс Чонгва, който се представя за агент на Тонев пред изданието. 

Иначе шотландските медии вече съобщиха, че разследването на случая е започнало и се очаква до края на работната седмица да има официални резултати и да стане ясно дали българинът се е провинил.