Лацио посвети победата с 3:1 над Наполи в събота на клубната легенда Джорджо Киналя, който почина на 1 април на 66-годишна възраст.

Киналя е един от най-емблематичните играчи в историята на римския тим и е наричан от феновете Дългия Джон, заради големите си габарити и асоциацията с пирата Дългия Джон Силвър от „Острова на съкровищата“, за начина, по който стряска съня на защитниците в Калчото.

Снажният нападател вкара 128 гола за Лацио в периода 1969-1976 година, с които заема второто място във вечната ранглиста на голмайсторите с небесносиния екип, като пред него е единствено легендата на италианския футбол от първата половина на миналия век Силвио Пиола.

„Бяхме длъжни да спечелим заради Джоржо Киналя“, каза треньорът на бианкочелестите Еди Рея след мача с Наполи, който бе директна битка за класиране в Шампионската лига.

„В действителност, голът, който Стефано Маури вкара за 2:1, много прилича на тези, които Киналя бележеше“, добави Рея.

Маури се разписа със страхотна задна ножица, като тези изпълнения винаги са били характерни за играчи на римляните. Именно Силвио Пиола се смята за футболиста, който налага задната ножица като елемент във футбола, като за синоним на красивото изпълнение често се използва синонима удар „А ла Пиола“.

Джорджо Киналя остава завинаги в историята на орлите през сезон 1973/1974 година, когата става голмайстор на Серия А, а кръг преди края вкарва късен гол от дузпа за победата с 1:0 над Фоджа пред 90 000 зрители на Олимпико и донася на Лацио първата за тима титла на Италия.

По-късно Киналя, чиято съпруга е американка, отива в САЩ, където играе в тима на Ню Йорк Космос, редом с Пеле, Франц Бекенбауер и бележи впечатляващите 193 попадения в 213 срещи, с което става вечен реализатор в северноамериканското първество.

През 2000 година Дългия Джон получава две огромни признания - избран за футболист номер едно на Лацио за всички времена при честванията на 100-годишния юбилей на отбора от Рим и същевременно е приет в американската Зала на славата.

Джорджо Киналя също така е известен с буйния си нрав и високо самочувствие, като пример за това е негово интервю, в което го питат наистина ли играе заедно с Пеле в Ню Йорк Космос. Отговорът на италианеца е повече от категоричен - "Не, Пеле играе заедно с Киналя. По време на годините му в Лацио, нападателят става толкова популярен, дори и с изцепките си, че в Рим често се шегуват, че третата страница на местните вестници е резервирана за Папата... защото първите две са запазени за Киналя. В края на живота си Long John живее във Флорида и избягва да се връща в Италия, тъй като има проблеми с властите, след като през 2006 година участва в опит за закупуването на Лацио с пари, свързани с мафията.

За прословутия своенравен характер на Джорджо Киналя красноречиво говори случка, разказана от мениджъра на Тотнъм Хари Реднап, който като футболист се засича в САЩ с италианеца. "Веднъж предстоеше важно гостуване и треньорът каза вечерта никой да не излиза, защото ще бъде глобен с 1000 долара. Тогава Киналя попита - "Добре, кой ще излиза?" Петима вдигнаха ръце, той извади 5000 долара и ги плати на треньора", спомня си с умиледние Реднап и с жестове показва как голаджията е извадил пачката с пари от джоба си пред слисаните погледи на останалите.