Само до преди няколко кръга всички в Италия вярваха, че Кротоне е един от трите сигурни изпадащи от Серия А. Но Александър Тонев и компания направиха това, което никой не очакваше - с невероятен финален спринт запазиха мястото си в елита. 

Това се случи след успех с 3:1 над бъдещия участник от Италия в Лига Европа Лацио. За да се случи чудото помогнаха още изпадналите Ивайло Чочев и Палермо, които биха прекия конкурент за спасението Емполи с 1:0 и всичко се разви по мед и масло за Кротоне. 

След като тази драма се случи, Александър Тонев остана единственият българин, който има гарантирано място в елита на някое от първенствата на Топ 6 на Европа - Англия, Италия, Испания, Германия, Франция и Холандия. 

Иначе родният национал започна като титуляр и остана 90 минути на терена. Той беше много активен, макар че не се отличи с гол или асистенция. Но набезите му бяха много опасни и често беше спиран с нарушения. При едно от тях получи тежък удар, но продължи в двубоя. 

От първата минута Тонев се втурна напред и стреля от дистанция, но все неточно. Първият чист шанс в двубоя се откри пред Чиро Имобиле, но неговият удар от близка дистанция в 10-та минута беше отразен великолепно от стража на Кротоне. 

И само четири минути след това домакините отбелязаха първия гол в двубоя. Тогава Маркус Роден намери перфектно Андреа Налини в наказателното поле и той с прецизен удар направи 1:0. 

В 22-та минута всичко изглеждаше решено. Тогава Андреа Барберис центрира перфектно от пряк свободен удар и качи топката на главата на Диего Фалчинели и той прониза стража на Лацио за втори път - 2:0. 

Но "орлите" бързо се върнаха в мача. Марио Сампризи събори съперник в наказателното поле и реферът даде дузпа. От 11-те метра Чиро Имобиле превърна дузпата в гол и намали на 1:2. 

Поривът на римляните обаче беше спрян три минути преди почивката. Тогава Бастош получи втори жълт картон и остави тима си с човек по-малко, а това направи втората част доста по-лесна за домакините. 

В 60-та минута всичко беше решено с трети гол за Кротоне. Тогава Джанмарко Ферари намери перфектно Андреа Налини с глава и той се разписа за 3:1, с което сложи точка на спора. До края на мача попадения повече не паднаха и домакините се поздравиха с успеха. 

Но те надаваха по едно ухо, за да разберат какво се случва в мача на прекия им съперник Емполи на гости в Сицилия срещу Палермо. И там, въпреки че отдавна бяха изпаднали, Ивайло Чочев и компания подходиха като професионалисти и надделяха с 2:1. 

В този мач българският национал остана през всичките 90 минути, като се отличи с жълт картон в продължението. А развръзката в тази битка дойде в последния четвърт час. Първо Илия Несторовски откри за Палермо в 76-та минута след пас на Андреа Рисполи. 

За да затвърдят превъзходството си, сицилианците стигнаха и до втори гол, когато Бруно Енрике в 84-та минута направи 2:0 и така Кротоне се радваше на тази развръзка. Раде Крунич върна надеждите на Емполи в 87-та минута, но това беше всичко в двубоя и гостите в този мач изпаднаха. 

Всички резултати от неделния ден в италианския футбол: 

Каляри - Милан 2:1

Рома - Дженоа 3:2

Сампдория - Наполи 2:4

Кротоне - Лацио 3:1

Фиорентина - Пескара 2:2

Интер - Удинезе 5:2

Торино - Сасуоло 5:3

Палермо - Емполи 2:1