Наполи продължи със стил перфектната си серия в Серия А, като удари с 4:1 Лацио в другото голямо дерби (след Юве – Фиорентина 1:0) от междинния пети кръг на италианското първенство. Намиращите се в чудесна форма „лациали” поведоха в резултата, но впоследствие травмите и три гола за противника в рамките на 5 минути преобърнаха тотално развоя на срещата.

Първата си принудителна смяна Лацио извърши в 25-ата минута, когато анголският защитник Бастос напусна с мускулен проблем и бе сменен от Адам Мурашич. Само пет по-късно домакините поведоха след чудесна акция на Чиро Имобиле отдясно. Италианецът пое топката с гръб към вратата при ъгъла, обърна се и размина двама съперници, за да центрира от аутлинията.  Централният защитник Стефан де Фрай беше на точното място и с десния крак засече топката в долния десен ъгъл – 1:0.

В края на първото полувреме капитанът на Наполи Марек Хамшик изпусна най-чистата възможност, като от малък ъгъл нацели гредата.

На почивката Де Фрай обаче също трябваше да отстъпи мястото си заради травма и на практика през втората част Лацио игра с напълно нова двойка централни защитници. Това значително спомогна за обрата, който Наполи осъществи.

Всичко започна в 54-ата минута, когато центриране на Хамшик от корнер намери Раул Албиол напълно непокрит при далечната греда. Вратарят Томас Стракоша спаси волето на испанеца, но нямаше какво да стори при добавката на Калиду Кулибали.

По-малко от 2 минути след това Наполи вече беше напред в резултата. Хамшик  по чудесен начин намери Хосе Кайехон на метър-два зад точката на дузпата, а оттам нападателят бе безмилостен с шут в долния ляв ъгъл – 2:1.

В 59-ата дойде и редът на феноменалния гол на Дрийс Мертенс. Дребният белгиец бе изведен напълно сам срещу вратаря отляво, а Стракоша тръгна напред и с ръце изби топката извън пеналта и към тъчлинията. Мертен направи рязък обратен завой, а след това нанесе невероятен удар, който никой не очакваше. Топката с неописуем фалц влетя право в далечния горен ъгъл – 3:1.

Крайният резултат бе оформен от дузпа в продължението, когато Марко Пароло повали Пьотр Желински в наказателното поле. Жоржиньо беше безкомпромисен при изпълнението, шутирайки в долния ляв ъгъл за 4:1.

Така Наполи поведе в класирането с пълен актив от 15 точки, колкото има и вторият Ювентус. Головота разлика на „везувиани” (19:3) обаче е малко по-добра от тази на торинци (14:3).

Серия А, 5-и кръг, резултати от сряда:

Аталанта – Кротоне 5:1

Милан – СПАЛ 2:0

Каляри – Сасуоло 0:1

Дженоа – Киево 1:1

Ювентус – Фиорентина 1:0

Лацио – Наполи 1:4

Удинезе – Торино 2:3

Верона – Сампдория 0:0