Испанската федерация по футбол възпрепятства назначаването на Хорхе Алмирон като старши треньор на местния елитен клуб Лас Палмас, тъй като той няма достатъчно опит на най-високо ниво, а също така не притежава и лиценз на УЕФА. Назначаването му не може да стане факт, въпреки участието на финала в турнира Копа Либертадорес през тази година с отбора на Ланус.

Намиращият се на последното 20-о място в Примера дивисион отбор публикува на страницата си писмо от федерацията (РФЕФ), в което се вижда решението на Треньорската комисия и обяснението за него.

Аржентинецът Алмирон започва треньорската си кариера през 2008-а година в мексиканската втора дивизия, но не е водил тим от елитна дивизия до 2013-а година, когато получава поста в Тихуана (Мексико). След това се връща в родината си и води отбори от елита като Годой Грус през 2014-а и местният гигант Индепендиенте. През 2016-а година поема Ланус и още същата година ги извежда до шампионската титла на страната.

По правилата на УЕФА, треньор може да води отбор на топниво в Европа като поне пет години трябва да е тренирал тим от първа лига в други региони на света, ако не притежава необходимия лиценз.

Сезонът в Аржентина за Алмирон завърши с участие на финала за Копа Либертадорес, което е първо за този клуб. Те обаче паднаха с 1:3 от Гремио (Бразилия), който пък представя Южна Америка на Световното клубно първенство.

Отборът от Канарските острови е на последното място в Примера дивисион с 10 точки от 15 мача, като имат едва една победа в последните 15 мача. До момента вече са се разделили с двама треньори, които не са оправдали очакванията.

Маноло Маркес през септември и Пако Айестаран на 30-и ноември са треньорите, на които не им се получи в Лас Палмас.

"Лас Палмас разбира, че този критерий е бил обект на обжалване в други случаи, но приема решението, което е посочено с официалния документ, пристигнал днес в офиса", се казва на интернет страницата на Лас Палмас.

"Клубът също така би искал да благодари на Хорхе Aлмирон за благосклонното отношение и желание да стане треньор на отбора в тези деликатни времена и му желае всичко най-добро в професионалната му кариера. Ние сме уверени, че в бъдеще пътищата ни ще се пресекат отново", допълват от Лас Палмас и вече започват работа по търсенето на нов треньор. /БТА