Веднага след триумфа в Шампионската лига треньорът на Интер Жозе Моуриньо на практика обяви, че напуска клуба. Както е известно слуховете свързват Специалния с преминаване в Реал Мадрид от лятото.

„Моят работа тук е свършена. Искам да спечеля ШЛ с трети клуб”, каза Моуриньо след победата с 2:0 над Байерн Мюнхен в Мадрид.

С този успех португалецът изравни рекордите на Ернст Хапел и Отмар Хицфелд, които станаха шампиони на Европа с два различни тима. Хапел го направи с Фейернорд (1970 година) и Хамбургер (1983), а Хицфелд с Борусия Дортмунд (1997) и Байерн (2001). Моуриньо пък триумфира с Порто (2004) и Интер (2010).

„Чувствам огромна тъга заради възможността да напусна, но в моя професионален живот се опитвам да бъда толкова студен, колкото е възможно, за да открия какво трябва да направя след това”, продължи Жозе.

„Направих каквото трябва, моята работа е завършена. Аз съм в историята на клуба и Интер никога няма да е същият. Не искам да говоря твърде много, тъй като в противен случай ще се разплача и ще променя мнението си.”

„Шансовете да напусна Интер са по-големи от тези да остана, да, можете да кажете това”, заяви Моуриньо.

„Президентът е фантастичен. Благодаря му за всички решения, които направи. Не е лесно да смениш треньор, когато си спечелил Скудетото. Това беше риск и за мен, тъй като ако не бях спечелил Скудето, моята кариера можеш да свърши с начина, по който медиите се отнасяха с мен.”

„Спечелих всичко, което можех да спечеля и ако моето е решение е такова, каквото мисля, че ще бъде, не на 100%, но аз имам добра идея, аз вървя след нещо, което ми дава огромна мотивация.”

„Аз съм един от единствените треньори, печелили Шампионската лига с два клуба, сега бих искал да бъда първият, който го е правил с три.”

„Никога не казвам наистина сбогом. Завръщането на Стамфорд Бридж направи така, че да се чувствам като у дома и винаги ще се чувствам у дома на Сан Сиро. Винаги съм много щастлив там, не толкова колкото в италианския футбол, тъй като не харесвам президентите, които казват, че техните треньори са по-добри или начина, по който медиите ме третират.”

„Искам да поема риск. Ако дойда в Испания и играя срещу СуперБарселона, това е огромно предизвикателство и ако дойда в Мадрид ще е да се опитам да спечеля трета Шампионска лига.”

„Не съм склонен да стоя дълго в клубовете, тъй като винаги искам да рискувам и да опитвам нещо повече, така че аз трябва да преследвам нова амбиция.”

„Искам да уточня, че не съм говорил с никой от Реал Мадрид, нито сме постигали сделка. Те са единственият клуб, който може да ме изкуши и да ми даде ново предизвикателство. Запазил съм си правото да помисля няколко дни и да взема моето решение за бъдещето ми”, заяви Жозе Моуриньо в уникалното си интервю минути, след като спечели Шампионската лига с Интер.