Точно 45 години след като Великият Интер на легендарния аржентински треньор Еленио Ерера стана за втори път шампион на Европа, отново аржентинец - Диего Милито, направи италианците №1 на Стария континент, след като вкара и двата гола за победата с 2:0 над Байерн Мюнхен на финала в Шампионската лига в Мадрид.

Именно привлеченият преди началото на сезона Милито е абсолютният герой за златния требъл на Интер през този сезон, след като първо вкара единствения гол за победата с 1:0 срещу Рома на финала за Купата на Италия, а след това и в последния кръг на Серия А направи тима от Милано шампион, след като донесе успеха с 1:0 срещу Сиена.

В същото време наставникът на Интер Жозе Моуриньо успя да се наложи над своя учител Луис Ван Гаал в сблъсък на двама истински титани в треньорската професия. Така Моуриньо покори Европа за втори път в своята кариера, след като го бе направил с Порто през 2004 година, а Ван Гаал не успя да дублира успеха си с Аякс от 1995 година.

Двамата треньори разполагаха, а и заложиха на всичко най-добро в своите състави, с изключение на големия отсъстващ в състава на Байерн - наказаният Франк Рибери.

Тимът на Интер първи създаде напрежение пред противниковата врата в двубоя на стадион Сантяго Бернабеу, като в петата минута Уесли Снайдер се опита да изведе Диего Милито зад отбраната на Байерн, но топката не стигна до аржентинския таран в пеналта.

Баварците създадоха първото си голово положение в 10-ата минута, когато Ариен Робен отдясно преодоля Киву, нахлу в пеналта и центрира към Ивица Олич, който от вратарското поле стреля в аут.

В 16-ата минута играчите на Байерн поискаха дузпа за игра с ръка на Дъглас Майкон в наказателното поле при високо центрирана топка, но английският съдия Хауърд Уеб си замълча.

В 35-ата минута Милито заби първия си гол след уникална атака. Вратарят Жулио Сезар би топката напред, след почти 70-метров полет, Милито свали кълбото към Уесли Снайдер, той направи светкавично двойно подаване с аржентинския голмайстор, който излезе сам срещу Ханс-Йорг Бут и с типичното си хладнокръвие простреля немския страж.



До края на първото полувреме Байерн опита да изравни, но стигна само до неточни далечни изстрели на холандските халфове Ариен Робен и Марк Ван Бомел.

Веднага след почивката и двата тима направиха по един уникален пропуск. Още в първата атака за второто полувреме германците можеха да изравнят, след като Хамит Алтънтоп изведе Томас Мюлер сам срещу Жулио Сезар, но бразилският национален страж майсторски спаси с крака. Секунди по-късно пък Диего Милито намери Горан Пандев в наказателното поле и македонецът стреля опасно от 12 метра, но Бут с мъка изби в ъглов удар в 47-ата.



В 63-ата минута Луис Ван Гаал пусна трети нападател в лицето на Мирослав Клозе, който замени Хамит Алтънтоп, но това не даде очаквания ефект.

В 70-ата минута отново Диего Милито бе герой за Интер, след като направи самостоятелен пробив отляво, счупи кръста на Даниел Ван Буйтен с финт на границата на наказателното поле, нахлу в пеналта и там нямаше как да сбърка очи в очи с Бут за 2:0. Това бе и крайният резултат в двубоя, след като до края на срещата нерадзурите успокоиха темпото и заслужено дочакаха своя триумф в Шампионската лига.



Трябва да се отбележи, че за човека, който първи вдигна купата – капитанът на Интер Хавиер Санети, това бе мач номер 700 с екипа на миланския гранд.





БАЙЕРН МЮНХЕН - ИНТЕР 0:2

0:1 Диего Милито 35’
0:2 Диего Милито 70’

Байерн Мюнхен: Бут - Лам, Демикелис, Ван Буйтен, Бадщубер - Ван Бомел, Швайнщайгер, Робен, Алтънтоп - Мюлер, Олич (Рензинг, Гьорлиц, Клозе, Пранийч, Контенто, Гомес, Тимошчук).

Интер: Жулио Сезар - Майкон, Лусио, Самуел, Киву - Санети, Камбиасо - Снайдер, Ето'о, Пандев - Милито (Толдо, Кордоба, Станкович, Мунтари, Марига, Матераци, Балотели).

Съдия: Хауърд Уеб (Англия)

Стадион: Сантяго Бернабеу (Мадрид)

снимка: БГНЕС