Българската легенда на Барселона Христо Стоичков в момента е в Испания в навечерието на важното за титлата Ел Класико с Реал Мадрид на "Камп Ноу" в неделя. Той е гост на вестник "Ас", който му устрои специална изненада. 

Колумнист на изданието е вече бившият рефер Урисар Аспитарте. А този съдия се прочу по света с това, че беше настъпен по крака с всичка сила от Камата по време на първото му дерби с "белите" като играч на каталунския гранд. 

Затова, без да предупреждават никого от двамата, от вестника им устроиха "среща" по телефона. Баскът вдигна веднага и вместо да затвори, като чу гласа на Стоичков отсреща, го посрещна приятелски. 

"Здравей, обажда ти се не баск, не каталунец, а българин", казва отначало Стоичков. "А, стига, бе! Стоичков, ти ли си?", отвръща с искрено учудване, но и с радост в гласа Аспитарте отсреща. 

Впоследствие се намесват журналистите и в опит да вдигнат напрежението, питат бившия арбитър дали още не го наболява кракът след интервенцията на Стоичков преди почти четвърт век срещу него. "Да, още ме наболява от време на време, но не е нещо сериозно", отговаря с насмешка Аспитарте. 

И въпреки тежкия старт на отношенията помежду им, двамата в момента си остават приятели. Или ако не приятели, то поне хора, които взаимно се уважават. И това си личи от последните думи помежду им. 

"Христо, ако случайно идваш в Билбао, непременно ми се обади! Ще се радвам да се видя с теб и със старите ти приятели от Барселона", казва на раздяла бившият рефер. А Камата отвръща, макар и вече след като е приключил разговорът по телефона:

"Тогава направих, каквото ми идваше отвътре, в мачовете се раздаваш и гориш докрай. Всички знаете каква беше ситуацията тогава. Но каквото и да си говорим, Урисар беше един от най-великите рефери на Испания".