Плеймейкърът на Манчестър Сити Кевид де Брюин откровено призна, че никога не е бил обсебен от отбелязването на голове и всъщност даването на асистенции му доставя далеч по-голямо удоволствие.

Макар думите на белгиеца да не са предизвикани пряко от Кристиано Роналдо, то не може да пропуснем паралела с казаното от може би най-големия голов хищник в модерната ера на играта. Тази седмица Роналдо се ядоса на въпросите за головата си суша и заяви: „Изобщо няма да говоря за моите статистики. Влизате в интернет, пишете „Кристиано Роналдо голове” и всичко е там, всичките голове до един. Това изобщо не ме притеснява.”

"Гражданинът" Кун и асистентите към величието

Публична тайна е, че за Роналдо попаденията са идея фикс и по-специално собствените му такива. Ако той може да бъде наречен „краля на головете”, то Де Брюин не по-малко достоен за титлата „краля на асистенциите”. Откакто се присъедини към Манчестър Сити през август 2015 година, белгиецът е записал цели 24 голови паса във Висшата лига. За същия период няма друг играч в първенството на Англия, който дори да се доближава до този непосилен стандарт.

„Асистенцията просто ми носи различно чувство. Не мога да го обясня. Когато отбележиш, чувството е страхотно, но да дадеш страхотен пас е нещо твърде специално за мен”, призна си чистосърдечно халфа пред „Скай Спортс”.

Де Брюин: Вкарваме със затворени очи

„Смятам, че асистенцията е недооценена, понякога самите ние го правим. Очевидно е, че не бих имал този брой асистенции, ако съотборниците ми не вкарваха.”

„Аз съм голям фен на НБА, където много от баскетболистите наблягат на физиката. Но аз обожавам ЛеБрон Джеймс, а той може да прави каквото си поиска с топката. В същото време винаги се стреми да направи възможно най-доброто отиграване в името на отбора. Точно това се стремя да правя и аз”, допълни Де Брюин.