Треньорът на Барселона Ернесто Валверде заяви след победата с 5:1 над Реал Мадрид в Ел Класико, че това е от онези резултати, които със сигурност оказват силно негативно влияние върху противника. Специалистът припомни, че неговият тим се е намирал в сходна ситуация при началото на предишния сезон, когато претърпя тежки поражения от „белия балет” в двубоите за Суперкупата на Испания.

В неделния следобед обаче „блаугранас” триумфираха по категоричен начин – Луис Суарес заби хеттрик в мрежата на големия враг, а по един гол добавиха Филипе Коутиньо и Артуро Видал (за чилиеца той бе дебютен с екипа на каталунците).

„Реал Мадрид показа голяма гордост като отбор в началото на второто полувреме. Опитваха да играят един на един по целия терен, а това ни постави в слаба позиция. Противникът усети прилив на сили и създаде положения за гол. Ние обаче бяхме в състояние да ги следим отблизо и тогава отбелязахме третото попадение”, оцени Валверде.

„Оттам нататък представянето ни се подобри. Това е един от онези резултати, които болят. Още помня, когато играхме за Суперкупата на Испания през миналия сезон. Тогава страдахме много, сега е техен ред.”

„В Ел Класико винаги го има емоционалният фактор. Победата беше важна за нашата консолидация като отбор. При треньорите е така – винаги преследваме победата, но в същото време трябва да останем здраво стъпили на земята. Сега ни предстоят мачове срещу Културал Леонеса (за Купата на Краля – б.р.) и Райо Валекано (в първенството – б.р.). Сезонът не спира тук.”

„Играта на Реал Мадрид с трима в защита? Отначало имахме трудности да се нагодим, но след като го направихме, те поеха рискове и си платиха за това.”

Валверде се показа и като джентълмен, като изрази своите симпатии към колегата си в Реал Мадрид Жулен Лопетеги, за когото всички в Испания считат, че това е бил последният му мач начело на столичния колос. „Знам какво е да бъдеш в трудна позиция, когато резултатите липсват и изглежда, че всичко върви срещу теб. В такива моменти всичко се изсипва върху треньора, не е нещо необичайно във футбола.”

„Знам, че сега му е трудно, но утре или след три седмици време може аз да съм на неговото място. Това е трудна професия. Футболът си е такъв – капризен, а треньорите постоянно са поставени под риск. Имам добри взаимоотношения с Лопетеги”, добави Валверде.