Барселона разби с 5:1 Реал Мадрид в дербито от десетия кръг на Ла Лига. Това бе 177-то Ел Класико в Ла Лига и 238-то във всички надпревари. В герой за каталунците се превърна Луис Суарес, който вкара хеттрик. По един гол добавиха Филипе Коутиньо и Артуро Видал. Почетното попадение за Реал Мадрид отбеляза Марсело. Ключов в мача бе третият гол за каталунците.

Това бе първото Ел Класико от 11 години насам, в което не взеха участие двете големи звезди на съвременния футбол – Лионел Меси (контузен) и Кристиано Роналдо.  

Gulliver/Getty Images
68 снимки

 

Реал Мадрид създаде първата опасност в мача в 8-та минута, когато Гарет Бейл центрира в наказателното поле на Барселона. Карим Бензема бе оставен непокрит и стреля от въздуха, но над напречната греда на вратата на Марк-Андре тер Стеген.

Барселона поведе в 11-та минута, когато Жорди Алба направи отличен пробив отляво, след което центрира по земя в наказателното поле на Реал Мадрид, където Филипе Коутиньо бе оставен непокрит и не пропусна да вкара.

Гарет Бейл отправи удар от разстояние в 13-та минута, но не затрудни Тер Стеген, който спаси. Три минути по-късно Марсело отправи нов далечен удар, но Тер Стеген отново бе на мястото си и спаси.

Артур стреля от дъгата на наказателното поле на Реал Мадрид, но Тибо Куртоа плонжира и успя да спаси.

Серхио Рамос отправи удар от разстояние в 27-та минута, но Тер Стеген спаси.

Рафаел Варан препъна Луис Суарес в наказателното поле на Реал Мадрид, но играта продължи. След това съдията Хосе Санчес прегледа ситуацията с ВАР и свири дузпа за Барселона. Наказателният удар бе реализиран от Луис Суарес в 30-та минута. Тибо Куртоа хвана ъгъла, но уругваецът прати топката неспасяемо в долния му десен ъгъл.

Жорди Алба центрира остро в наказателното поле на Реал Мадрид в 37-та минута, но Луис Суарес не успя да засече топката.

Луис Суарес центрира в наказателното поле на Реал Мадрид в 43-та минута, след което Жерар Пике стреля с глава, но не успя да насочи добре топката. Веднага след това Рафиня Алкантара отправи удар от около 21 метра, но изпрати топката над напречната греда на вратата на Тибо Куртоа.

В края на първото полувреме Луис Суарес реши да прехвърля Тибо Куртоа, въпреки че имаше двама негови съотборници на много добри позиции. Ударът на уругваеца не намери очертанията на вратата на Реал Мадрид. 

Реал Мадрид започна взривно второто полувреме и успя да намали пасива си в 50-та минута. Лукас Васкес се появи в игра на мястото на Рафаел Варан. Именно Васкес постави началото на головата атака за „кралете“. Той подаде към Иско, който продължи към Марсело, а той бе оставен непокрит и отблизо не пропусна да вкара.

С направената смяна Жулен Лопетеги промени схемата на игра от 4-3-3 на 3-5-2, което видимо изненада играчите на Барселона. Варан бе сменен от Васкес, защото френският футболист получи контузия. 

Реал Мадрид игра изключително динамично в следващите минути и имаше надмощие. Иско центрира в наказателното поле на Барселона, където Серхио Рамос бе оставен непокрит и стреля с глава, но над напречната греда в аут.

Реал Мадрид пропусна страхотна възможност да изравни резултата в 56-та минута, когато Лука Модрич стреля, но топката се спря в левия стълб на вратата на Тер Стеген.

Барселона на свой ред организира много опасна атака в 61-та минута. Серхи Роберто комбинира с Луис Суарес, а той отправи акробатичен удар, но топката срещна левия стълб на вратата на Тибо Куртоа.

Барселона създаде нова опасност пред вратата на Реал Мадрид в 64-та минута, когато Филипе Коутиньо центрира в наказателното поле на гостите, където Жорди Алба стреля от въздуха, но Серхио Рамос се намеси решаващо и топката рикошира в крака му, след което излезе в корнер, тъй като премина на сантиметри встрани от десния стълб на вратата на Тибо Куртоа.

Реал Мадрид направи страхотна контраатака в 68-та минута, когато Лукас Васкес проби отдясно, след което центрира в наказателното поле на Барселона, а Карим Бензема стреля с глава, но над напречната греда на вратата на Марк-Андре тер Стеген. 

Барселона поведе с 3:1 в 75-та минута. Усман Дембеле подаде към Серхи Роберто, който сложи топката на главата на Луис Суарес, който я вкара в левия ъгъл на безпомощния Тибо Куртоа.

Марсело получи отново контузия в 82-та минута и бе сменен от Мариано Диас. 

Барселона вкара четвърти гол в 83-та минута. Серхио Рамос допусна груба грешка в 83-та минута, когато не успя да си спре топката. Серхи Роберто я отне и веднага пусна пас към Луис Суарес, който напредна излезе сам срещу Тибо Куртоа, след което го прехвърл и не пропусна да оформи своя хеттрик.

Барселона реализира пети гол в 87-та минута. Усман Дембеле финтира Начо Фернандес, който се опита да му свали гащите, но не успя да го спре. Французинът се справи и с Лукас Васкес, след което сложи топката на главата на Артуро Видал, който отблизо вкара топката във вратата на Тибо Куртоа.

Барселона можеше да вкара шести гол в 89-та минута, когато Серхи Роберто комбинира с Луис Суарес, който отправи топовен удар, но Тибо Куртоа спаси.

В добавеното време на срещата Реал Мадрид можеше да направи загубата си малко по-почетна. Карим Бензема бе изведен на отлична позиция в наказателното поле на Барселона, но стреля неточно в аут.

Реал Мадрид допусна трета поредна загуба в Ла Лига и четвърта в последните пет мача на отбора в испанския шампионат.

Барселона е лидер в класирането на Ла Лига с 21 точки, а Атлетико Мадрид е втори с 19 точки. Реал Мадрид е девети с 14 точки. 

Барселона – Реал Мадрид 5:1

1:0 Филипе Коутиньо 11' 

2:0 Луис Суарес 30'

2:1 Марсело 51'

3:1 Луис Суарес 75'

4:1 Луис Суарес 83'

5:1 Артуро Видал 87'

Барселона: Марк-Андре тер Стеген – Серхи Роберто, Жерар Пике, Клеман Ленгле, Жорди Алба – Серхио Бускетс, Иван Ракитич, Артур Мело – Рафиня Алкантара, Луис Суарес и Филипе Коутиньо

Реал Мадрид: Тибо Куртоа – Начо Фернандес, Рафаел Варан, Серхио Рамос, Марсело – Лука Модрич, Каземиро, Тони Кроос, Иско, Карим Бензема и Гарет Бейл.