Реал Мадрид потегли с две победи, шест точки и шест вкарани гола в Ла Лига. Това бе и старт на ерата „Жулен Лопетеги“ след оттеглянето на предишния наставник Зинедин Зидан. Както и начало на летоброенето след Кристиано Роналдо.

Един от специфичните елементи, които се забелязаха в първите 180 минути на новия треньор начело на 13-кратния европейски клубен шампион, бе плеядата от пасове, направили си помежду си играчите на „белия балет“. В момента Реал изглежда като отбор, който започва да разиграва все по-уверено топката. На „белите“ им доставя удоволствие да си подават и изглежда, че това носи плодове. В първите си два мача – при успехите над Хетафе (2:0) и Жирона (4:1), Реал осъществи 1 505 паса, докато Барселона реализира 1 470 подавания срещу Алавес (3:0) и Валядолид (1:0).

Точността на подаванията също е убийствено висока - 90.76%, докато при основния конкурент Барселона, то тя е 87.89%. Според Opta Stats след първите два кръга Реал е и отборът с най-много докосвания по топката – 1 880, а втори е Барса – 1 795.

В последните десетина години Барселона се превърна в символ на комбинативния футбол, с множество разигрвания по целия терен. Легендарното Juego de Posiciones (бел.авт: позиционна игра) на Пеп Гуардиола върна ДНК-то на Барса от времето на Кройф и даде повод на медиите да охарактеризират футбола на каталунците по време на гения от Санпедор с митичното „тики-така“ – термин, превърнал се в емблема на настоящата футболна епоха.

При Лопетеги „лос меренгес“ държат топката и искат да диктуват темпото по време на мачовете. Основна роля имат халфове Иско и Тони Кроос, около които се гради новия Реал. До момента германецът е направил 220 точни паса от 226 опита - 97.35 % точност. През тази година Реал ще иска да си върне титлата в Испания, след като я спечели през сезон 2016/2017г., но я загуби през миналата година.

Всичко започва добре за „белите“, въпреки липсата на фигури като Зидан и Роналдо. Времето ще покаже дали колективът ще направи разликата за четвъртия най-титулуван клуб в Европа (89 трофея).