Все още не сме влезли в септември, а назначеният за треньор на Реал Мадрид Жулен Лопетеги доказа, че е готов да пипа с твърда ръка в името на отбора. Снощи „белия балет” победи Жирона трудно с 4:1, а преди мача и в неговия ход специалистът взе няколко важни решения, които извадиха на показ неговата склонност да действа абсолютно безкомпромисно, когато обстоятелствата го налагат.

Смяната на Марсело

Това е решение, които нито един треньор преди испанеца не си е позволявал, още по-малко във втория си шампионатен мач. След час игра на „Монтиливи” Марсело бе заменен, а причината лесна за отгатване – Лопетеги съвсем не бе доволен от начина, по който бразилецът, иначе абсолютна величина през последните години, покриваше зоната си в отбрана. Бившият селеционер на Испания даде на бразилеца 15 минути през второто полувреме и след като не видя промяна, без колебания го замени. „Бях изненадан от смяната си, но уважавам решението на треньора. Исках да продължа, понеже се чувствах добре, готов на 100 процента”, заяви самият футболист. Така посланието на треньора стана съвсем ясно – без значение на името и репутацията, ако се проваляш в задачите си, ще има последствия.

Жулен Лопетеги

източник: Gulliver/Getty Images

Изборът на титулярна единадесеторка

Със сигурност съставът за гостуването в Каталуня изненада немалко хора. За пореден път Лопетеги гласува доверие на Кейлор Навас като №1 под рамката, докато привлеченият през това лято Тибо Куртоа все още чака дебюта си. Мнозина виждаха перфектната възможност белгийският страж да запише първите си минути, но както във всички официални мачове на Реал дотук титулярът се казваше Кейлор Навас. Костариканецът игра с много самочувствие и показа, че решението на специалиста не е нито случайно, нито плод на някакъв инат.

Ситуацията на Лука Модрич пък става от любопитна по-любопитна. Хърватинът, който опит да си издейства трансфер в Интер, все още не е записал мач като титуляр под ръководството на Лопетеги. Той се завърна по-късно в отбора заради ангажиментите си с националния отбор, с който игра финал на Световното първенство. Не е ясно дали забвението на пейката за играч №1 на Мондиал 2018 има нещо общо със сагата около Интер. По-вероятно звучи Лопетеги просто да не е доволен от функционалното състояние, в което 33-годишният ветеран се намира. В центъра на терена наставникът отново заложи на триото Иско, Кроос и Каземиро. От тях само последният записа дебют за сезона, тъй като в предния мач срещу Хетафе мястото му бе заето от Дани Себайос.

Центърът на защитата също даде тема за размисъл. Пренебрегваният с години Начо Фернандес отново се оказа партньор на капитана Серхио Рамос. Това значи, че Рафаел Варан, световният шампион с Франция, все още не е бил титуляр при Лопетеги. Реално този половин час, който изигра срещу Жирона, бе първият му за сезона.

Казусът „Винисиус”

Младият талант Винисиус Жуниор се явява най-скъпото попълнение на Реал за лято’2018. Въпреки платените 45 милиона евро Лопетеги нямаше никакъв проблем да засили младока към дублиращия отбор – Реал Мадрид Кастия. Естествено, мотивът беше, че 18-годишният нападател има нужда от време за адаптация. Със сигурност обаче не са много отборите в Ла Лига, които биха били по-подходящи от Жирона за пълнокръвния дебют на Винисиус при „белия балет”.

Всички тези ходове на Лопетеги показват явно, че решенията му са окончателни и не дават шанс за преговаряне. Както написа вестник „Марка” – „тук командва Лопетеги”.

Още по темата:

Лопетеги: Тази победа подчерта силата ни като колектив

Серхио Рамос настигна Фернандо Йеро