В дните преди Коледа всички са притихнали в очакване на големия празник и не влагат големи емоции в неща, различни от подготовката за него. Но опитайте се да кажете това за футболните фенове... Тази вечер вниманието им няма да бъде приковано от предколедната треска, а от един сблъсък, за който говори целият свят седмици по-рано. Да, става въпрос за единственото и неповторимо Ел Класико. 

Барселона и Реал Мадрид се изправят един срещу друг от 21:00 часа на "Камп Ноу", като този двубой трябваше да се проведе преди месец и половина. Тогава обаче заради политическите размирици в Каталуния срещата беше пренасрочена за седмицата преди коледните празници. 

Макар все още обстановката да не е напълно успокоена в политически план, поне не е толкова напрегната, колкото беше около дните на провеждането на двубоя по програма - 26 октомври - така че днес ще се говори само за футбол. 

Още по-хубавата новина е, че двамата наставници ще могат да разчитат на максимално боеспособни единадесеторки. Треньорът на Барселона Ернесто Валверде няма главоболия с контузени и наказани, като в плановете му се завърнаха и последните, които бяха в лазарета - Жорди Алба и Нелсон Семедо. 

Малко повече проблеми с контузии има колегата му Зинедин Зидан. Той няма да може да използва най-скъпата покупка в историята на Реал - Еден Азар, както и един от стълбовете в отбора Марсело. Но пък всички останали са на линия, а през тази кампания "белите" показват, че не се влияят толкова от индивидуалната класа на звездите си, колкото разчитат на представянето като отбор. 

И двата тима обаче определено са разклатени през тази кампания, което прави изхода от двубоя абсолютно непредвидим. През годините бяхме свикнали Барса и Реал по това време на годината вече да са се откъснали с огромна дистанция пред останалите и надпреварата за титлата да е между два коня, рядко между три, ако добавим и Атлетико Мадрид. 

Сега обаче твърде многото колебливи стъпки от тези грандове скъси дистанцията с преследвачите и малко преди Коледа те изобщо не са се откъснали от тях. Това се дължи както на крайно пропускливата защита на каталунците, така и на неособено ефективното нападение на мадридчани. Кой обаче ще триумфира измежду тях тази вечер, предстои да разберем след няколко часа.