Тимът на Барселона загуби две точки точно преди Ел Класико, след като не успя да победи като гост Реал Сосиедад и двата отбора завършиха 2:2. Микел Оярсабал  откри в 12-ата минута след реализирана дузпа. Антоан Гризман в 38-ата и Луис Суарес в 49-ата донесоха обрата за гостите, но Александър Исак донесе точката за „баските“ в 62-ата минута.  

Още в третата минута домакините създадоха възможност, с която да открият резултата. Александър Исак подаде вляво за Мартин Йодегоор, който центрира пред малкото наказателно поле, но Жерард Пике успя да изчисти в корнер.

В десетата минута Серхио Бускетс задържа Диего Йоренте след изпълнение на ъглов удар, но съдията Антонио Рохас отсъди дузпа. Микел Оярсабал се нагърби с изпълнението и реализира в средата на вратата за 1:0.

Четири минути след попадението Исак премина през Клеман Лангле и навлезе в наказателното поле, но не успя да стреля.

Минута след това „каталунците“ получиха шанс да обстрелват вратата на Алекс Ремиро. Луис Сарес стреля от 20 метра, но стражът успя да боксира.

В 16-ата Сержи Роберто получи топката отдясно, но реши да търси подаване и го направи неточно.

В 24-ата Йодегоор успя да преодолее Серхио Бускетс и Франки де Йонг, но в последния момент Жерард Пике успя да изчисти.

В 33-ата Исак получи в наказателното поле, но отново Пике се намеси в решаващия момент.

Все пак пет минути след това гостите успяха да изравнят. „Баските“ допуснаха сериозна грешка, при която Диего Йоренте не прецени как ще тупне топката, Суарес се възползва, подаде вляво за откъсващия се Антоан Гризман, който напредна и копна топката над вратаря - 1:1.

В 49-ата „каталунците“ стигнаха до пълен обрат. Серхио Бускетс успя да изведе по чудесен начин Лионел Меси, който се озова зад защитата и подаде за свободния Суарес. Уругваецът не стреля по най-добрия начин, но все пак успя да уцели вратата за 1:2.

Само две минути след това Гризман се измъкна стреля, но Алекс Ремиро изчисти в корнер.

В 58-ата Пике успя да засече топката след изпълнение на корнер, но защитник изчисти пред голлинията.

В 62-ата домакините изравниха. Начо Монреал центрира отляво в наказателното поле, където вратарят Марк-Андре тер Стеген не успя да прецени добре ситуацията. Германецът поднесе топката на Исак, който от чиста позиция реализира за 2:2.

В 71-ата минута стражът на гостите направи страхотно спасяване, след като вече бе паднал на земята.

Минута по-късно защитата на „каталунците“ не се справи с изнасянето на топката и позволи на „баските“ да организират опасна атака. Вилиан Жозе можеше да излезе само срещу вратаря, но подаването към него не се получи.

В 79-ата Иван Ракитич отправи далечен удар, но покрай греда.

Във втората минута на добавеното време на срещата централният защитник Жерард Пике имаше претенции за дузпа. Той бе задържан в наказателното поле, но съдията замълча и малко след това сложи край на сблъсъка.

По този начин футболистите на Ернесто Валверде се изкчавт начело в класирането с 35 точки, но вторият Реал Мадрид е с една по-малко и гостуват на Валенсия в утрешната вечер. Сосиедад остават в четворката с 28 точки.

През седмицата „каталунците“ приемат именно „белите“ за Ел Класико. Реал Сосиедад пък ще гостуват на Осасуна.