Във вторник Лионел Меси хвърли бомбата, след като пусна факс, в който оповестява клубното ръководство, че има желанието да напусне Барселона. Въпросът, който изникна бе кой ще е следващият му отбор, ако това наистина се случи?

Gulliver/GettyImages
100 снимки

Фаворит №1 е Манчестър Сити заради бившия наставник на аржентинеца в каталунския гранд Пеп Гуардиола, който води „небесносините“ от лятото на 2016 година и е в отлични отношения с Лео. Това обаче е само една от причините, поради които „гражданите“ да са на полпозишън пред ПСЖ, Интер и Манчестър Юнайтед за шесткратния носител на Златната топка.

Твърди се, че Бълхата е потърсил именно Пеп след позорната загуба с 2:8 от Байерн Мюнхен на ¼-финалите от тазгодишното издание на Шампионската лига, за да го попита за възможността да премине в синята част на Манчестър.

Друг коз за англичаните е, че футболният им директор е Чики Бегиристайн, който пристигна именно от Барселона, където е прекарал част от футболната си кариера като състезател в миналото. Главният изпълнителен директор Феран Сориано също е работил с Меси, докато бе заместник-председател и изпълнителен директор в испанския гранд между 2003 и 2008 година.

Според ESPN трансфер в Сити може да положи основите на бъдещо преминаване на „Ла Пулга“ в сателита на манчестърци Ню Йорк Сити, който играе в МЛС. Твърди се, че договорът на десятката ще бъде за 3 години и му е обещана роля на посланик на „Сити футбол груп“.

Не е за пренебрегване и фактът, че нападателят на английския вицешампион Серхио Агуеро е близък приятел на гаучото, с когото двамата стават олимпийски шампиони през 2008 година в Пекин.

Заплатата няма да представлява проблем за ръководството.

Единствената въпросителна е, ако Меси и Барселона не се разберат да разтрогнат по взаимно съгласие настоящия договор, който изтича следващото лято, дали ще се стигне до съд, където ФИФА ще трябва да реши в чия полза да отсъди. Ако клубът спечели, то откупната клауза от 700 милиона евро ще остане и трансферът ще пропадне. Ако обаче световната централа прецени, че заради удължаването на футболния сезон се е преместила и крайната дата, до която Лео може да разтрогне едностранно, тогава техничарят ще стане свободен агент.

Очакванията са в следващите дни самият нападател да говори и да внесе яснота по въпроса. Засега той не отговаря на обажданията на клубния президент Хосеп Мария Бартомеу, който отчаяно иска да изглади ситуацията.