Краят на една ера е към своя край. Дългогодишният престой на шесткратния носител на Златната топка Лионел Меси в Барселона се очаква съвсем скоро да приключи. В последните дни се появиха множество информации, че капитанът има желанието да напусне клуба, но откакто каталунците претърпяха унизителната загуба с 2:8 от Байерн Мюнхен на 1/4-финалите в Шампионската лига, аржентинецът нито веднъж не застана публично пред медиите да поеме отговорност или да говори за бъдещето си. Преди броени часове обаче изтече съдбоносният факс, с който "Ла Пулга" информира ръководството, че иска да разтрогне договора си.

Gulliver/GettyImages
100 снимки

Ето какво гласи той:


"В съответствие с това писмо, аз, Лионел Андрес Меси, моля да бъде разтрогнат договорът ми с уважаемия клуб в съответствие с член 24, който ми дава това право. Оценявам всички възможности за личностно и професионално развитие, които ми бяха предоставени. В същото време лични причини ме принуждават да взема това трудно решение, което се надявам да бъде прието от клуба по най-добрия начин", се казва в писмото на легендата до президента Джосеп Мария Бартомеу.

Както е известно, настоящият контракт между двете страни изтича следващото лято, а откупната клауза е абсурдните 700 милиона евро. Специална клауза в договора обаче позволява на десятката да го прекрати едностранно след края на всеки сезон. Проблемът произтича оттам, че тя е била до 10 юни. Удължаването на кампанията до август заради пандемията от коронавируса все пак може да отвори вратичка и Меси да си стисне ръцете с шефовете на испанския гранд.