Жерар Пике призова за повече уважение след приятелския мач на регионалния отбор на Каталуния срещу националния тим на Венецуела, игран късно снощи. Каталунските запалянковци скандираха против Испания при победата за Каталуния с 2:1 над гостите от Венецуела.

Пике, който продължава да носи екипа на Барселона, се отказа от участие в испанския национален тим след края на Мондиал 2018.

"Помолих за повече уважение. Всички даваме пример. Всяка липса на уважение не може и не трябва да бъде толерирана. Много е хубаво хората да подкрепят нашия отбор", заяви Пике.

На няколко играчи от други испански елитни клубове беше забранено да играят за каталунския тим, които е смятан за национален от повечето от жителите на испанската област.

В последните няколко години имаше сериозно напрежение между централната испанска власт и регионалните лидери на каталунските сепаратисти.

През октомври 2017 година Жерар Пике изказа острото си несъгласие към полицейското насилие срещу част от гласувалите в непризнатия от централната власт референдум за независимост на Каталуния от Испания.

Жерар Пике стана европейски и световен шампион с испанския национален тим. /БТА