Три испански клуба отказаха да освободят своите играчи, за да представят Каталуня в приятелската среща с Венецуела следващата седмица. Малко преди селекционерът на Каталуня Серхио Гонсалес да обяви официално състава за двубоя на 25 март в Жирона, първодивизионният Уеска информира Каталунската футболна федерация, че няма да позволи на своите играчи да вземат участие в срещата.

Съперниците на Уеска в дъното на Ла Лига – Райо Валекано и Валядолид (чийто собственик е бившия бразилски национал Роналдо), вече обявиха, че техните каталунски футболисти няма да бъдат на разположение за двубоя. Трите клуба са на дъното във временното подреждане и се борят за оцеляване при десет оставащи мача до края на сезона. „Преди всичко трябва да поставим основните си приоритети и те са свързани с първенството – предвид решителния етап от сезона, не може да си позволим риска от евентуални контузии“, заявиха от Валядолид в свое изявление, в което уточниха, че Рубен Алкарас и Жорди Масип няма да вземат участие в мача с Венецуела.

Общо шестима футболисти не получиха позволение да попаднат в състава на Каталуния. Списъкът включва имената на защитника на Барселона Жерар Пике и бившата легенда на „блаугранас“ Шави, който се подвизава в момента в катарския Ал-Сад. Пике и Шави бяха част от отбора на Испания, станал световен шампион през 2010. ,,Поставям се на мястото на треньорите на въпросните отбори, които ни отказаха и нямам никакъв проблем с техните решения“, заяви селекционерът на Каталуния Жерар Лопес. Наставникът допълни, че не вярва отказът да е породен от политическо напрежение, заради провалената кандидатура на Каталуня да се отдели от Испания и да сформира собствена страна през 2017.

Каталуния, богат регион в североизточна Испания, който има собствен език, дълго време се бори да има футболен отбор. От 1997 година насам Каталуня играе редовно приятелски двубои срещу други национални отбори – включително гигантите в Южна Америка Бразилия и Аржентина – но това е първият път, в който приятелският двубой е под патронажа на ФИФА за приятелски срещи. Други испански региони като Андалусия, Галисия и Баската автономна област са организирали в миналото приятелски срещи заедно със своите собствени регионални отбори. /БГНЕС