Жерар Пике ще опрости около 30 милиона евро на Барселона, разкриха медиите в Испания след шокиращото решение на бранителя да прекрати кариерата си. Става дума за част от парите, които клубът му дължи заради пандемията, но и за приходите, от които Пике се отказа от настоящия договор, който бе продължен до 2024-а година.

Преди пандемията той печелеше около 28 милиона евро на година и беше сред най-добре платените играчи. Пике бе сред първите, които се съгласиха да намалят възнагражденията си, за да може клубът да функционира нормално и да привлича играчи.

Според влиятелния местен журналист Ману Кареньо решението на бранителя е в резултат на серия от неспазени обещания, които са му били дадени. Репортерът твърди, че Пике е оставал крайно разочарован, че от началото на сезона старши треньорът на тима Шави Ернандес разчита на него, само когато няма друг защитник на разположение, както и че бил посочван като ненужен  клуба и не е получавал подкрепа от ръководството.

Gulliver/GettyImages
100 снимки

През този сезон Пике е взел участие в 9 от всичките 18 двубоя на Барса досега и само в 5 от тях е бил на терена през всичките 90 минути. Той не записа нито минута в дербито с Реал Мадрид и двата дуела с Байерн от Шампионската лига.

Пике допълнително сее засегнал и от отношението на наставника Шави. Още през лятото той знаеше, че вече няма да е твърд титуляр, но се съгласи да се бори за мястото си в конкуренция с куп други бранители. В един момент обаче повечето други защитници се контузиха, но вместо да залага повече на ветерана, Шави започна да пуска на неговата позиция Маркос Алонсо, който по номинал е ляв бек.

Пике също така е отказал и предложението на президента Жоан Лапорта за съвместна прощална пресконференция, което предполага, че между двамата има сериозни различия. Според спекулациите Пике е информирал Лапорта за решението си още миналата седмица, като веднага е отрязал офертата за обща пресконференция и е предпочел да използва личните си канали в социалните мрежи.