Мениджърът на Манчестър Сити Пеп Гуардиола заяви, че за него в било чест да бъде треньор на Жерар Пике, след като испанският национал обяви решението си да се оттегли от футбола.

Пике разкри във видео в социалните мрежи снощи, че ще изиграе последния си мач за Барселона срещу Алмерия на "Камп Ноу" в събота, след което ще прекрати кариерата си.

35-годишният футболист игра под ръководството на Гуардиола четири сезона в Барса между 2008 и 2012 година.

"Това беше изненадваща новина", призна Гуардиола на пресконференция преди двубоя на Манчестър Сити с Фулъм във Висшата лига.

Guilliver/GettyImages
31 снимки

"След като направи невероятна кариера в Барселона, аз лично му желая всичко най-добро на него и на семейството му. Той беше играч за големите мачове, нито веднъж не ги пропусна, не се държеше лошо или се представяше на най-високо ниво. Това е, от което се нуждаят всички големи клубове, такъв тип играчи. За мен лично беше чест да бъда негов мениджър и прекарахме невероятни четири години заедно", добави той.

Пике ще се оттегли като легенда на Барселона. Само четирима играчи имат повече мачове за клуба от неговите 614. Това са Лионел Меси (778), Шави (767), Серхио Бускетс (694) и Андрес Иниеста (674). Всички те помогнаха да формират част от доминиращия отбор на каталунците през 2010-а заедно с Пике. Той завоюва 30 титли с клуба в най-успешния период в историята на Барселона, а Гуардиола отказа да го сравни, с който и да е от неговите играчи в Манчестър Сити.

"Не може да става и дума за сравнение. Когато сравнявате двама, някой е ощетен. Ако ме питате за най-добрия защитник в кариерата ми като мениджър, би било несправедливо да кажа нещо, защото всеки е отделна личност. Всичко, което ще кажа е, че Жерар е щастлив човек в живота и той го каза перфектно във видеото: "Не искам да бъда футболист, искам да бъда играч на Барселона". Това беше негова мечта и мечтата му се сбъдна", допълни Гуардиола.