Президентът на Ла Лига - Хавиер Тебас, потвърди, че Барселона няма да бъде санкциониран от лигата за предполагаеми плащания на бившия вицепрезидент на съдийската комисия Енрикес Негрейра.

В сряда гръмна скандал, за който се твърдеше, че каталунците са наели услугите на компания, собственост на бившия вицепрезидент на техническия комитет на реферите Негрейра. Разкритите плащания, извършени между 2016-а и 2018-а година, са на обща стойност 1,4 милиона евро. Според сключения договор Негреирa бил ангажиран консултантски услуги, като да дава различни съвети на футболния клуб, в това число и как самите играчи да се държат с реферите. Паралелно с това обаче той е заемал ръководната си роля в Съдийската комисия, което се третира като конфликт на интереси. 

Клубът бързо отхвърли обвиненията в неправомерни действия, заявявайки, че плащанията са направени за консултантски услуги и технически доклади за играчи от по-ниските лиги, а новината е пусната в този момент, за да се дестабилизира клубът. Появиха се твърдения, че на Барселона вогат да отнемат точки от актива им в първенството или дори да бъдат изхвърлени във втора дивизия.

Сега обаче Тебас изясни, че Барселона няма да бъде санкциониран от Ла Лига по въпроса, тъй като въпросът е с изтекла давност.

Gulliver/GettyImages
15 снимки

„Невъзможно е да има санкции, тъй срокът на давност е изтекъл“, каза президентът на Ла Лига в официално изявление.

Въпреки това, тъй като съдебната система на Барселона разследва въпроса като възможен случай на корупция, Тебас не изключи по-нататъшни производства от страна на прокуратурата.

„Друг е въпросът, ако става дума за наказателното производство или корупционно престъпление между частни лица. Трябва да изчакаме прокуратурата. Ако има оплакване, ще трябва да се явим. Етично и естетически това не може да се случи в испанския футбол“, добави той.