Първите месеци на Хавиер Масчерано в Барселона не бяха никак лесни. Аржентинският футболист подписа с каталунците през лятото на 2010 година и веднага бе повдигната дискусия дали той подхожда на стила на игра на отбора.

„Честно казано след първите пет-шест месеца мислех, че е малко вероятно да се задържа дълго в Барселона. Моят стил по всичко изглеждаше, че не подхожда на начина на игра на Барселона“, коментира Масчерано.

Един момент обаче променя историята на Хефесито на „Камп Ноу“. Мачът е между Барселона и Арсенал, като каталунците имат предимство от гол, а попадение във вратата на Виктор Валдес ще означава, че „артилеристите“ продължават напред, а „блауграна“ отпада. Ситуацията, в която Джак Уилшър извежда Никлас Бендтнер сам срещу Виктор Валдес, а Масчерано в последния момент прави решителен шпагат завинаги ще остане запечатан в паметта на аржентинския футболист, тъй като това променя коренно кариерата му. Впоследствие след този шпагат на Масчерано, Барселона успя да триумфира в Шампионската лига.

„Ако Бендтнер бе действал по-бързо или топката бе от другата страна на тялото му не знам какво щеше да се случи. Знам, че стана това, което стана. В крайна сметка ние спечелихме след това Шампионската лига“, спомня си Масчерано.

От тази нощ животът на Хавиер Масчерано в Барселона взе неочакван обрат. Той започна да играе като централен защитник и се превърна в неизменна част от състава на каталунците.

„Открих моята позиция. Оттогава всичко се промени“, споделя аржентинецът.

Хавиер Масчерано спечели 13 трофея с Барселона.


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS