Символът на Барселона Лео Меси на практика е бил на крачка от напускането преди точно 12 месеца. Вестник "Ел Мундо" разкри всички детайли по офертата от Манчестър Сити към него, която почти е успяла да го убеди да си тръгне от "Камп Ноу". 

Според източниците на изданието, бившият вицепрезидент на каталунския гранд Феран Сориано, който сега работи в Манчестър, е имал срещи с бащата на футболиста Хорхе в продължение на 11 месеца. През цялото това време той е подготвял почвата за преминаването на сина му на "Етихад". 

Сориано обещал личен бонус от 50 млн. евро за Хорхе Меси, ако Лео подпише договор. А самият футболист е бил много близо до това да приеме личните условия, предложени от Сити - петгодишен договор с годишната заплата от 50 млн. евро след данъци. 

Цялата операция, ако се включат и задълженията към хазната, е щяла да струва 755 млн. евро на Сити. В тази сума се включва и тогавашната откупна цена на Меси по клаузата за разтрогване на стария му договор - 250 млн. евро. 

Според "Ел Мундо", след твърдите първоначални откази на аржентинеца да премине на Острова, едно събитие на практика го тласнало с единия крак към Албиона. То е било кризата с референдума за независимост на Каталуния и безредиците след него. 

В крайна сметка Меси решил да остане в Барселона и да отклони предложението от "Етихад", но с включването на задължителна клауза в контракта му за разтрогване в случай, че Каталуния се отцепи от Испания и клубът заиграе в някаква друга лига, различна от Примера дивисион. Това сложи на практика и точка на слуховете и възможността легендата на клуба да напусне и той се обвърза с Барса до 2021 г.