„Когато Пао Кубарси владее топката, пулсът ми не се покачва!“

Шави бе щастлив от играта на младежа при победата на каталунците срещу Наполи, която класира състава за четвъртфиналите в Шампионската Лига. Но това не бяха всички комплименти към младежа.

„Това е най-добрата му версия, аз съм спокоен, когато той владее топката. Безценен е. Наполи пресираше, а той винаги намираше най-добрата опция за отиграване. Когато пък трябваше да играе директно, го правеше с много мисъл. Става по-добър с всеки изминал ден“, добави Шави.

Gulliver/GettyImages
66 снимки

В последните няколко мача на тима публиката регулярно скандира един рефрен точно за младият футболист – „ку-ку-Кубарси“. Във вторник тези възгласи бяха по-силни от всичко друго, а самият Пао Курбаси правеше своя дебют в Шампионската Лига. И ако се изключи едно единоборство, при което от Наполи искаха дузпа, той се представи безупречно.

„Ние се справихме с напрежението и играхме спокойно. Но всъщност това е моята игра – да съм хладнокръвен. Това знам как да правя“.

Това са думи на младежа веднага след двубоя, в който бе обявен за играч на срещата. А когато получи наградата си я погледна сякаш получава подарък, който никога преди това не е виждал.

Победата с 3:1 над Наполи във вторник вечерта е триумф за младежката академия на Барселона. Кубарси беше най-добрият играч в мача, Фермин Лопес вкара откриващия гол, Сержи Роберто промени нещата през второто полувреме и асистира за попадението на Роберт Левандовски, с което бе финализирана победата и влизането в жребия за четвъртфиналите на турнира.

Шави искаше да покаже, че сериозно държи на качеството на своите младежи, като заложи всичко на тях в този конкретен двубой. Последва един от най-атрактивните мачове на Барса през този сезон, а 16-годишният Ламин Ямал отново впечатли на голямата сцена. А това бе сериозен риск, защото в клуба вече брояха за влезли в касата парите от наградния фонд за достигането до четвъртфиналите, които са с 10.6 милиона евро над онези за влизане сред последните 16 в турнира.