Барселона победи Наполи с 3:1 в реванш от осминафиналите в Шампионска лига. Така с общ резултат 4:2 каталунците продължава напред в турнира. "Блаугранас" изигра много силен мач на "Монтжуик" и заслужено намери място в четвъртфиналите на надпреварата. 

Възпитаниците на Шави Ернандес поведоха в 15-ата минута чрез Фермин Лопес, а две минути по-късно се разписа и Жоао Кансело. След половин час игра Амир Рахмани върна партенопеите в мача. В 83-ата минута Роберт Левандовски сложи точка на спора. 

Барселона пропусна още няколко добри възможности, а гол на Ламин Ямал беше отменен заради засада. За Наполи най-добрата възможност пропусна Йеспер Линдстрьом в 80-ата минута, а в края на срещата Матиас Оливера удари греда. 

Gulliver/GettyImages
66 снимки

Срещата започна на бързи обороти. Каталунците организираха две опасни атаки, които създадоха смут в защитата на гостите. Наполи отговори с извеждащ пас към Виктор Осимен, който се озова сам срещу Марк-Андре тер Стеген, но беше в засада. В 8-ата минута удар на Фермин Лопес от средна дистанция премина покрай вратата. 

 В 13-ата минута Жоао Кансело със страхотен пас от дълбочина изведе Фермин Лопес зад защитата на партенопеите. Халфът опита удар от трудна позиция, но прати топката над вратата. 

Две минути по-късно Фермин откри резултата. Жоао Кансело подаде към Рафиня отляво. Бразилецът стигна до аутлинията и подаде към Лопес, който от точката за изпълнение на дузпа не остави шанс на Алекс Мерет - 1:0. 

Каталунците нанесоха втори удар в 17-ата минута. Ламин Ямал започна страхотна контраатака. Младокът напредна и намери Рафиня пред наказателното поле отляво. Бразилецът финтира Джовани Ди Лоренцо и нанесе удар, който срещна страничната греда. Топката попадна в Жоао Кансело и португалецът със силен удар вкара за 2:0. 

Наполи се върна в мача след половин час игра. Южняците организираха добра атака отдясно. Матео Политано получи зад гърба на Жоао Кансело и с хубав пас намери включилия се в атака Амир Рахмани. Косовският национал отправи удар от около 12-13 метра в долния ляв ъгъл за 2:1. 

Три минути след това Тер Стеген запази вратата си суха след удар с глава на Ди Лоренцо. Крайният защитник засече с глава центриране на Марио Руи на далечната греда и принуди германският страж да се разтяга максимално. Секунди по-късно удар на Фермин Лопес мина покрай вратата. 

В продължението на първата част се получи разбъркване в наказателното поле на Наполи след центриране от корнер. Андреас Кристенсен се ориентира най-добре и опита удар от близка дистанция, който беше блокиран. 

В началото на втората част опасен шут на Хвича Кварацхелия от границата на наказателното поле профуча опасно покрай вратата. В 49-ата минута Политано проби отдясно, освободи се от Жоао Кансело и опита удар, който Пау Кубарси блокира. 

В 54-ата минута Политано опита да изненада Тер Стеген от пряк свободен удар, като насочи топката във вратата, но вратарят на домакините спаси. Само минута по-късно Мерет се справи с удар от близка дистанция на Кансело. 

Малко по-късно Политано получи отляво и центрира, а Кубарси не се разбра с Тер Стеген, изпревари го и не успя да изчисти топката с глава. Кълбото се озова във Виктор Осимен, който върна към Франк Ангиса, но шутът на камерунеца беше блокиран от Роналд Араухо. В 67-ата минута Мерет се справи с коварен шут на Рафиня от пряк свободен удар. Последва ъглов удар, след който Роберт Левандовски нанесе удар с глава, но отново Мерет се намеси. Кълбото се озова в Сержи Роберто, който опита удар, а Араухо постави крака си на пътя на топката и я прати в гредата, след което Ламин Ямал от 1-2 метра вкара гол. Попадението обаче беше отменено заради засада. 

В 73-ата минута Мерет изби удар от далечна дистанция на Гюндоган. Четири минути след това Ямал беше близо до трети гол. Младокът получи от Гюндоган и потърси далечния ъгъл, но прати топката покрай вратата. 

В 80-ата минута неаполитанци пропуснаха страхотна възможност за гол. Защитата на Барселона изпусна резервата Йеспер Линдстрьом на далечната греда. Датчанинът беше намерен с отлично центриране от Кварацхелия, но от няколко метра с глава прати топката покрай вратата. 

В 83-ата минута каталунците сложиха точка на спора с трети гол. Възпитаниците на Шави Ернандес изградиха отлична атака през центъра, като Гюндоган разсече защитата на италианския тим със страхотен пас към Сержи Роберто. Капитанът на домакините върна към Роберт Левандовски, който от 10-11 метра вкара за 3:1. 

В 89-ата минута пред Наполи се откри нова възможност за гол. Удар на Матиас Оливера обаче разтресе гредата. Малко след това шут на Кварецхелия профуча покрай вратата. В трета минута на добавеното време Гюндоган намери Ямал отляво. Младокът получи на скорост и отправи удар, но не затрудни Мерет. 

Така Барселона се справи с шампиона на Италия и чака жребия за четвъртфиналите на Турнира на богатите. 


Барселона - Наполи 3:1

1:0 Фермин Лопес (15)

2:0 Жоао Кансело (17)

2:1 Амир Рахмани (30)

3:1 Роберт Левандовски (83)

Барселона: Марк-Андре тер Стеген, Жул Кунде, Роналд Араухо, Пау Кубарси, Жоао Кансело, Фермин Лопес, Андреас Кристенсен, Илкай Гюндоган, Рафиня, Ламин Ямал, Роберт Левандовски 

Треньор: Шави Ернандес

Наполи: Алекс Мерет, Джовани Ди Лоренцо, Амир Рахмани, Жуан Жезус, Марио Руи, Франк Ангиса, Станислав Лоботка, Амед Траоре, Матео Политано, Хвича Кварацхелия, Виктор Осимен 

Треньор: Франческо Калцона.