След 4 месеца и половина, 126 дни, 14 мача, 6 победи, 6 загуби, 2 равенства и най-голямата голова суша в 116-годишната история на Реал Мадрид, Жулен Лопетеги бе свален от треньорския пост в Реал Мадрид.

Временно начело на европейския и световен клубен шампион ще застане аржентинецът Сантиаго Солари. Той ще води отбора в предстоящия мач за Купата на краля срещу Мелия, а по всяка вероятност и в домакинството срещу Реал Валядолид от 11-ия кръг на Ла Лига.

Ръководството на Реал трябва да обяви официално името на новия треньор в рамките на 15 дни (иначе би последвала санкция) или да предложи договор на аржентинския специалист.

Но кой всъщност е временният вариант за треньор на европейския клубен шампион?

а

източник: Gulliver/GettyImages

Сантиаго Ернан Солари Поджио е роден в родния град на Лионел Меси - Росарио, Аржентина, през 1976 г. Юноша е на Нюелс Олд Бойс, но първият му професионален клуб е гранда от столицата - Ривър Плейт, за който играе над 60 мача в два сезона. 

На 23 години следва и първи трансфер в Европа - през януари 1999 г. в тима на Атлетико Мадрид. В единствения си пълен сезон за "дюшекчиите" Солари бележи шест гола в 34 мача, но не успява да помогне на тима да се спаси от изпадане в Сегунда Дивисион. Силните изяви на халфа обаче не остават незабелязани от градския съперник Реал.

Без колебания аржентинецът приема офертата на тогавашния европейски клубен шампион. Първият му сезон на "Бернабеу" е труден в конкуренцията на имена като Клод Макелеле, Гути, Фиго и Стив Макманамън.

През втората си година той трябва да се бори за място в състава с направилия рекорден трансфер от Ювентус французин Зинедин Зидан, превръщайки се в негова регулярна смяна. Постепенно обаче Солари успява да си извоюва титулярно място, като дори играе 90 минути във финала на Шампионската лига в Глазгоу срещу Байер Леверкузен (2:1).

Най-силният сезон на Солари с "бялата" фланелка е през сезон 2003/2004 г., когато реализира 5 гола в 34 участия. В 5-те си сезона с Реал Мадрид Солари печели веднъж Шампионската лига ("Деветата") и две титли в Ла Лига, играейки 194 мача с екипа на "лос бланкос".

Сантиаго Солари

източник: Gulliver/GettyImages


 
След края на престоя си в Реал, аржентинецът облича фланелките още на Интер, Сан Лоренсо в Аржентина, Атланте в Мексико и Пенярол в Уругвай - именно в гранда от Монтевидео Солари окачва бутонките на 34 години.

Той има и 11 мача за национала на "албиселесте" по време на 5-годишния си престой в отбора, но не взима участие на нито един голям турнир. 

Като играч Солари се слави с рязък мощен пробив по крилата, надарен е с добри технически качества и привлекателен дрибъл. Когато е не терена, проявява силен усет и визията за играта.

Треньорската му кариера започва през 2013 г. в школата на Реал. През сезон 2016/2017 г. е назначен за наставник на резервите на Реал в Сегунда В.

Често южноамериканецът списва колонки в небезизвестния испански вестник "Ел Паис". 

След назначаването си за временен вариант начело на първия отбор на Реал, Сантиаго Солари се превърна в четвъртият аржентинец, който ще води клуба - след Луис Карниля, Алфредо Ди Стефано и Хорхе Валдано.

Сантиаго Солари

източник: Gulliver/GettyImages

Сега големият въпрос за Солари е какво бъдеще го чака - дали Перес вече е намерил официален наставник на "белите", или Солари ще влезе в обувките на Зинедин Зидан. Французинът, тогава също идващ от треньорски пост в академията на Реал, замени провалилия се Рафаел Бенитес в началото на януари 2016 г. 

Зидан също бе Б вариант преди да се намери официален треньор, но в крайна сметка за двете си години и половина вдигна на три пъти купата в Шампионската лига, а веднъж стана шампион на Испания.

За Сантиаго Солари любопитните дни тепърва предстоят.

Още по темата:

Край на мъките: Реал Мадрид уволни Лопетеги

Солари – четвъртият аржентински треньор на Реал Мадрид

12-те треньорски глави, които паднаха в Реал Мадрид при Флорентино Перес

"Бройките" на Флорентино: 13 треньора за 15 години

Реал Мадрид с тежки думи на ряздяла с Лопетеги