След общо 275 дни и 37 кръга, отборите в Ла Лига вече са на финалната права. Вчера се изиграха първите срещи от последния 38-ия кръг, а днес предстоят най-интересните и завързани битки.

Впрочем, в подобна ситуация като днешната Христо Стоичковия "Дрийм тийм", предвождан от Йохан Кройф, се е възползвал от погрешните стъпки на вечния съперник Реал и е триумфирал точно два пъти.

Надеждите на Барса обречени, Реал бие в Малага?

Както е известно двата най-големи испански гранда Барселона и Реал Мадрид ще се борят до последно, за да излъчат шампиона на първенството.

Испанското издание Marca ни представя любопитни факти около този последен кръг на Примера дивисион. Статистиката показва, че в цели 35 случая преди днешната разръзка, победителя в шампионата се е определял именно в последния ден.

Подобен случай е и миналогодишният, когато в последния си мач Барселона се нуждаеше от победа над Гранада, за да си осигури титлата. Каталунците не пропиляха шанса си и разгромиха с 3:0 домакините, за да се окичят с медалите.

През 1994 година е бил последният път, в който Барселона се е надявал на малко чудо, при което Депортиво Ла Коруня завършва 0:0 с Валенсия и късмета на “блаугранас” им се усмихва.

Два сезона преди този случай /през 1991/92 г./, Реал Мадрид се спъва по пътя си към триумфа в Ла Лига срещу Тенерифе, загубвайки с 2:3 /вижте кадри от този мач в прикаченото видео/. В последния си мач тогава пък каталунците се изправят срещу Атлетик Билбао, където Христо Стоичков се разписва 2 пъти на “Камп Ноу”, донасяйки победата и разбира се, шампионската титла от първенството.

През сезон 1992/93 Тенерифе отново е пречка за “белите” в турнира, като в последния кръг мадридчани за втори пореден път губят шампионата след 0:2 като гости пак на Канарските острови /видео от мача по-долу. Барса си осигурява титлата с 1:0 над Реал Сосиедад. И в двата случая Реал Мадрид е лидер в класирането до последния кръг, от общо три за "белите" в историята на първенството. Преди това /през 1982/83 г./ Атлетик Билбао им отмъква титлата под носа.

Общо седем пък са случаите, в които първият в класирането е губил титлата в последния кръг на първенството.