Легендата на Барселона Христо Стоичков отдаде почит към своя ментор и бивш наставник Йохан Кройф чрез… Лионел Меси. Според Модерния ляв филсофията на великия холандец изцяло струи от играта на петкратния носител на Златната топка.

„Когато Кройф пристигна в Барселона през 1988 година, той не просто изгради печеливш отбор, но положи основите за организирането на цялата школа”, каза Стоичков в интервю за аржентинския всекидневник „Ла Насион”.

Пике: Буфон заслужава най-много Златната топка

„Това бе процес, от който започнахме да берем плодове. В началото се появиха играчи като Хосеп Гуардиола и Иван де ла Пеня. После дойде генерацията на Карлес Пуйол, Шави, Иниеста и Виктор Валдес.”

10 години Gong.bg - Топ 10 на най-великите футболисти

„Сега наблюдаваме Меси. Това е плод на един дълъг работен процес, не е някаква случайност. Философията на Йохан живее у Меси. Това са двама души, които сториха много за клубната история, точно както навремето го направи Ласло Кубала.”

Върховният съд в Испания потвърди присъдата на Меси

„Меси кара всички да му се наслаждаваме, както в националния отбор на Аржентина, така и в Барселона. Знам какво прави той за родината си. Всички говорят за Меси, без значение дали финала в Бразилия или пък не спечели Копа Америка. Всички говорят за провалите на Меси, но такива просто няма”, добави Стоичков.

Бакеро и Стоичков: Превърнахме Барса в клуб победител

„Футболът през последните години минава под знака на доминацията на Меси и Кристиано. Това са двамата играчи, които се отличават. ФИФА и УЕФА обаче трябва да променят системите си за гласуване. Често чуваме как треньори и играчи се оплакват, че трябва да променят вота си, тъй като, например, Антоан Гризман не е бил номиниран. През тази година смятам, че Джанлуиджи Буфон заслужава Златната топка”, настоя Камата.