Върховният съд на Испания остави в сила присъдата от 21 месеца затвор за футболиста на Барселона Лионел Меси и баща му Хорхе Орасио Меси, наложена по делото за избягване от плащането на данъци, съобщава вестник "Ел Паис".

Меси и баща му осъдени за по 21 месеца затвор

Но се отбелязва, че за бащата на Меси срокът е съкратен от 21 на 15 месеца, докато в документите се казва, че съдът е потвърдил присъдата от 21 месеца и глоба в размер на 2,1 милиона евро за футболиста Лионел Меси по обвинение в три престъпления против държавната хазна.

Първоначално обвинението срещу футболиста и баща му, който е и негов мениджър, беше внесено в съда в Барселона през юли 2016-а година. Съгласно испанските закони, обвиняемият може да получи позволение да не изтърпи наказание лишаване от свобода, ако провинението му е първо по този характер, а присъдата не превишава срок от 2 години.

Marca: Барса крие Меси зад трансферите си

След решението на съда в Барселона, адвокатите на футболиста заявиха, че ще обжалват такова решение, тъй като виждат ясни основания да се защити техния клиент. Спортистът и баща му са обвинени в укриване на данъци в размер на почти 4,1 милиона евро. По данни на прокуратурата, футболистът не е платил данъци върху премиите, които е получавал през 2007, 2008 и 2009 година.

Лео Меси твърдял пред съда, че е невинен, тъй като с тези неща се е занимавал точно баща му Хорхе и самият той не е наясно с детайли като плащане на данъци и попълване на декларации./БТА