Едни от емблематичните футболисти на Барселона Христо Стоичков и Хосе Мария Бакеро коментираха 25-годишнината от първия триумф на каталунците в КЕШ. Двамата се върнаха на голямата вечер от 20 май 1992 година на стадион „Уембли“ в Лондон и победата над Сампдория с 1:0. Легендите изразиха мнение, че тогавашния състав на „блаугранас“, начело на когото е Йохан Кройф превръща клуба в победител.

20 май - специалната дата за Камата и Барселона

„Моят първи спомен идва още преди да стъпя на терена. Бяхме ескортирани от полицията, минахме през много широки улици, в близост имаше някаква фабрика. Феновете на Барса ни бяха обградили и викаха: „Шампиони, шампиони“. Когато стъпих на терена си казах: „Много сме близо“, спомни си Стоичко.

„Беше прекрасен слънчев ден. Когато излязохме на терена, стадионът все още не бе пълен. На места все още се долавяха слънчевите лъчи, а на други имаше сенки. Тази гледка се е запечатала в съзнанието ми“, допълни Бакеро.

„Това беше първият ни трофей от КЕШ и затова е толкова специален. След това дойдоха останалите. След тази година усещането, манталитетът ни се промени. Барса се превърна в отбор победител. Показахме на хората, че можем да печелим“, продължи разказа си Камата, като бе подкрепен от Бакеро: „Променихме психиката си и станахме победители“.

„Винаги си доволен, когато побеждаваш, но тогава бе специално. Ставаше дума за абсолютно щастие. Един фантастичен празник на терена. Бяхме наясно колко важен е този мач. Хората просто искаха Шампионската лига“, продължи Бакеро.

„След края на мача се приближихме да поздравим феновете. Хората плачеха от щастие. Фенове на Барса бяха пътували повече от 30 часа с автобус, други бяха дошли със самолет или влак“, спомни си на свой ред Камата и сподели още: „Ние бяхме отбор, който може знаеше как да играе футбол, знаехме как да се защитаваме, как да атакуваме...но най-важна бе отдадеността на всички ни“.