Интригата около германските участници в Лига Европа през следващия сезон започва полека-лека да се разплита. Два кръга преди края големият печеливш може да се окаже Фрайбург, който се изкачи на заветната пета позиция. 

На свой терен "червено-черните" взеха важна победа над прекия конкурент Шалке с 2:0 и държат съдбата си в ръце за оставащите два кръга. "Кралскосините" пък изглежда ще гледат Европа през крив макарон. 

Всичко в този двубой беше решено още преди почивката. Тогава Флориан Нидерлехнер се разписа на два пъти за домакините, а след почивката гостите от Гелзенкирхен така и не успяха да отвърнат на удара. 

Мачът започна с нормалния домакински натиск, който обаче не отшумяваше с течението на минутите, а ставаше по-силен. И това даде резултат в 22-та минута, когато Нидерлехнер откри резултата. 

Тогава Яник Хаберер го намери перфектно зад защитата и той с прекрасен удар не остави шансове на вратаря на Шалке. А само девет минути след това всичко на практика свърши. Сеад Колашинац направи дузпа, която Нидерлехнер хладнокръвно реализира и направи 2:0. 

При този резултат дойде и почивката, а след нея Шалке опита да се върне в играта, но безуспешно. Леон Горецка и Донис Авдиджай не успяха да се разпишат за гостите, а своите шансове за класическа преднина имаха и играчите на Фрайбург. 

Нилс Петерсен от състава на домакините имаше цели три чисти възможности да се разпише за 3:0, но така и не успя да намери целта. Това обаче не се оказа фатално за победата на тима му и Фрайбург си тръгна с трите точки. 

С тях в актива си тимът вече е с 47 на петата позиция и здраво държи класирането си за Лига Европа в ръце, макар че последните два кръга се очертава да са много интересни. Шалке остава десети с 41 точки и само чудо може да го прати в Лига Европа.