Българският треньор на втородивизионния немски Дуисбург Илия Груев е в България тези дни, за да посети провеждащия се тук треньорски семинар. Той даде интервю пред Спортно шоу Гонг на Дарик радио, в което разказа за работата си в Германия.

„Семинарът е полезен. Винаги може да се научи нещо ново. Темите са много интересни. Това е бъдещето на футбола. Това е пътят, по който добре се развива футболът.”

„Доволен съм от Дуисбирг, но винаги може и повече. Факт е, че преди сезона ни поставиха цел да не изпаднем от Втора Бундеслига, а ние се намираме на седмото място в класирането. Не знам дали достигането на психологическата граница от 40 точки ще ни бъде достатъчно, защото всички отбори от долната половина на таблицата събраха доста точки. 40-те точки са нашата основна цел, а после да затвърдим добрите впечатления.”

„Във Втора Бундеслига разликата в класата е почти изравнена. Всеки може да победи всеки. Смея да твърдя, че сме положителната изненада на Лигата. Това че достигнахме до четвъртото място в един момент безспорно е добре, но трябва да се съобразим и с реалностите. Нашата цел е останем. Аз съм привърженик на постепенното развитие и на утвърждаването. Мисля, че сме на прав път.”

„Втора Бундеслига е с много добра котировка в света. Лигата е много силна. Добри футболисти, големи стадиони и много публика, неограничен брой чужденци. Работата ми е оценена и в клуба и извън пределите на клуба. Контактите с колеги ми дават възможност да се развивам още.”

„Имам договор до 2019 година. Всичко върви по план и съм много доволен от работата си в Дуисбург. Това е отборът на сърцето ми в Германия. Много добре се чувствам с ръководството, играчите и публиката се чувствам много добре. Щастлив съм и нямам намерение да сменям отбора.”

„За сина ми Илия-младши самият факт, че на 17 години е повикан в първия отбор на Вердер Бремен, дори и за една тренировка говори добре за неговото развитие. Хората в клуба са впечатлени от неговото развитие. Той е много сериозен в тренировките, не забравя и учението. Ако остане  и занапред такъв, мисля, че може да постигне нещо.”

„Следя отбора на сърцето си в България. Аз съм благтодарен на Левски, че ме изгради като футболист и като човек. Този манталитет, който тогава придобихме, ми помага в работата и сега. Следя какво става в Левски, не е моя работа да коментирам. Левски е отбор с традиции. Надявам се възможно най-бързо да спечели и отличия. На този етап пътят ми е изцяло в Германия, а за някой ден начело на Левски – не мога нищо да кажа, във футбола никога не се знае нищо”, завърши Илия Груев.