Българският треньор на Дуисбург Илия Груев сподели, че легендата на германския футбол Лотар Матеус е един от хората, които се интересуват най-много от неговата кариера и му помагат. Това не е случайно, тъй като Груев бе помощник на Матеус, когато той бе селекционер на България. Двамата продължават да поддържат добри отношения, а в обширно интервю за „Домът на футбола” Груев призна, че е научил много от работата с големия бивш футболист.

Илия Груев за успешната 2017 за него и Дуисбург и за целите през 2018

„Матеус е от хората, които много се интересува от моята кариера. След почти всяка победа ми пише смс-и, чуваме се, комуникираме. Той следи моето развитие и ми помага в някои отношения. Работата с него ми беше много полезна, той мисли твърде динамично. От него съм научил доста неща, въпревки че работихме кратко. Много полезна ми беше работата с него, научих доста неща.”

Груев коментира и изказването на Матеус, че повече никога няма да бъде треньор като обясни и причините затова: „Не мисля, че престоят в България му се е отразил по някакъв начин. От 3 години Матеус е главен експерт на Скай, много мощна телевизия, неговите анализира се гледат с голям интерес. Прави анализи, което той ми казва, че му доставя много удоволствие. Гледа се много, изразява се много добре, нормално е, когато изпитваш удоволствие от работата си и нямаш стреса на треньорската работа, да си доволен от това, което правиш. Той е доволен и щастлив от това, което прави.”

Наставникът на Дуисбург коментира и предстоящите избори за шеф на БФС: „Аз не мога да кажа какъв изход виждам. Факт е, че Боби Михайлов години наред е президент, изгради си сериозно име в европейските футболни среди, шеф е на комисии. Той има добри контакти. Любо Пенев също е име, което разполага с контакти. Не мога да кажа в детайли какво ще се случва на този конгрес, но това, което виждам - Боби Михайлов за мен е президент, който направи добри контакти, представи добре името на България в Европа. Ясни са ми двете кандидатури, ще е интересно да проследя какво се случва.”

„Националният отбор е огледалото на българския футбол, има отзив и в Германия за победите над Холандия и Швеция. Бяха отразени достойно. В нашия отбор имаме холандски вратар, с когото ми бе приятно да съобщя резултата от домакинския мач. Хубчев и отборът направиха една много добра кампания. Такива победи са заслужени, само поощрявам едно такова добро представяне.”

Илия Груев: Бих взел българин в Дуисбург, но нямаме толкова пари