Нова книга на футболна тематика ще бъде на разположение на феновете след 3-и декември.

„Зидан” проследява хронологично живота и кариерата на французина Зинедин Зидан от детските му години до края на сезон 2017/2018. Автори са френските журналисти Патрик Фор и Жан Филип. Издава се от Hybrid Books.

В следващите дни ще ви представим ексклузивни откъси от „Зидан”, предоставени специално за GONG.BG.

„Пет хиляди души: това е повече дори от публиката на стадион „Кубуртен дьо Ла Бока”, когато местният футболен отбор на град Кан играеше във френската Първа лига. И едва ли по-малко от населението на квартал „Ла Кастелан” в Марсилия.

Пет хиляди души: толкова бяха дошли на 5 януари 2016 г. по случай първата тренировка за годината на Реал (Мадрид). Точно преди Богоявление, когато децата в Испания получават подаръци, въпросната тренировка беше единствената, на която допуснаха публиката да влезе и да гледа. Една по-специална тренировка - първата, водена от Зинедин Зидан.

Ден след като пое поста от Рафа Бенитес, бившият №5 на Реал прегърна треньорската професия. Десет години по-рано, когато прекрати кариерата си като футболист, Зидан имаше съмнения дали точно това е бъдещето му. Сега вече беше треньор, и нямаше да носи фанелка с номер, а безброй отговорности.

Всъщност Зидан вече разполагаше зад гърба си с два сезона и половина в този бранш, но далеч не на първа линия. В онзи ден той пое представителния отбор на най-титулувания футболен клуб в света. Според данните на УЕФА, в класацията по успехи за всички времена Реал е пръв, пред Барселона и Байерн. А и по-богат”, пише в предговора на книгата и още:

„Достатъчно беше новият треньор на Реал само да подаде с крак към терена излязлата от игрището топка. Един такъв кратък кадър събра стотици хиляди гледания в интернет. А неочакваният му дрибъл зад тъчлинията в хода на един официален мач накара трибуните да избухнат в овации, а цялата телевизионна аудитория да остане възхитена. 

Истината е, че футболистът Зидан отдавна вече го няма, но в Реал царстваше неговият стил. Макар и отстрани, той водеше играта на отбора по собствен маниер от състезателните си години. Добре познаващ законите на спорта и на пазара, Зидан беше наясно с рисковете на новата си професия. Знаеше, че победата е просто начин за спасение, а всяка загуба ще го изправи на подсъдимата скамейка. Така е в Реал.”

Нова книга проследява живота и кариерата на Зидан