Старши треньорът на националния отбор на Франция Раймон Доменек прочете на журналистите текста от откритото писмо на играчите му. От написаното в него става ясно, че футболистите подкрепят Никола Анелка и са категорично против решението на Футболната федерация на Франция да отстрани нападателя от състава.

„В това писмо, всички ние, без изключение, бихме искали да изразим недоволството си от решението на Футболната федерация на Франция за изхвърлянето на Никола Анелка. Съжаляваме за случилото се, но след молба на отбора, Анелка пожела да изгледи отношенията, но неговият опит беше игнориран. Федерацията взе решението си на базата на информацията, изнесена в медиите, без да го съгласуват със самите играчи”, се казва в съобщението.

В същото време в отвореното писмо се казва още, че футболистите си дават сметка, че носят голяма отговорност, след като веднъж са сложили фланелките на националния тим. „Ние не сме забравили за своите отговорности и ще направим всичко, което зависи от нас, за да победим в последния мач от груповия етап във вторник”, пишат още французите.

От своя страна Футболната федерация на Франция също излезе с официално становище за случващото се в отбора.

„С тревога приехме решението на футболистите да не проведат тренировка. Смятаме, че това е недопустимо. Футболната федерация иска да се извини на всички французи за поведението на нашите играчи. След като отборът приключи участието си на Мондиала, ще се състои специално събрание, на което ще бъде обсъден настоящият инцидент”, пише в официалния сайт на футболната федерация на Франция.