Групите винаги са били бомба със закъснител, а късметът и шансът обичайно си вървят с шампиона.

Груповата фаза на първенството и след това елиминациите всъщност са две отделни състезания, събрани в едно. Нека кажа и защо за мен това е така. На пръв поглед двубоите в групите не крият директна опасност, защото можеш да се „поправиш“ след това. Но на практика не е точно така. Ще използвам първите мачове в някои от групите, както и примери в предходното първенство за да опишем точно къде са проблемите. 

В Група F Португалия започва турнира с двубой срещу Унгария. Вероятно не сте забравили, че тези два отбора бяха един срещу друг и в групите на ЕВРО 2016, играха един срещу друг в третия си мач и завършиха 3:3. Роналдо вкара два гола, но тимът му изравняваше на три пъти в срещата, за да завършат трети. В последствие португалците станаха еврошампиони, но едва излязоха от групата си. По същото време Австрия (тимът завърши на четвъртото място в тази група) играеше с Исландия, резултатът бе 1:1 до добавеното време и ако австрийците бяха спечелили (в края стана 2:1 за Исландия), Португалия можеше да отпадне. Само че не стана така и Роналдо и компания триумфираха в последствие, нищо че бяха един от най-разочароващите отбори в групите. Ето ви едната разлика. 

Гледайте всички мачове от UEFA EURO 2020 на Gong.bg

За целите на нашите съждения нека си представим подобен сценарий и сега – равенство или дори загуба на Португалия в първата им среща. Знам, че изглежда немислимо, но и преди 5 години изглеждаше така. След този двубой за Португалия ще останат мачове с Германия и накрая с Франция. И ако съставът не е спечелил първия двубой от групата, следващите мачове стават доста по-тежки за подготовка, защото тимът ще е принуден да търси победата. А Португалия обича да играе на контраатака. Докато при спечелени 3 точки срещу Унгария, просто трябва да опитат да не загубят нито един от следващите си два мача и почти сигурно ще са в следващата фаза. Да не говорим, че могат да се защитават с много хора пред наказателното си поле и съответно да контраатакуват, което е чудесен стил за техния състав.

Подобно нещо може да кажем и за Англия. Тимът е в група Е, в която са още Чехия и Шотландия, но съставът на Саутгейт започва с Хърватия. И ако не си вземат мача след това „местното дерби“ с Шотландия вече е задължително за печелене и напрежението ще е огромно върху състава. Което пък ще е чудесна новина за северните им съседи, чиято голяма цел на първенството е да постигнат успех, но и задължително да бият Англия. Направят ли второто, първата част от задачата може и да им бъде простена.

За мен първенството е от две фази – групи и илиминации. И те са безкрайно различни, почти няма отбор, който да е минал през двата етапа без проблеми. И състави, които в групите едва излязат имат всъщност сериозен шанс да спечелят после, защото сякаш отхвърлят от раменете си тежестта на напрежението, което се е създало в следствие на един или два лоши резултата. В същото време пък отбор с три победи от групата, може да изиграе слабия си мач (от седем все ще има един поне такъв) във фазата на елиминациите и съответно да отпадне. Групите са бомба със закъснител.

Нека се опитаме да върнем лентата назад в съответните първенства и да видим в кои моменти е имало тежки мигове за шампионите! Вече говорихме за 2016 и Португалия, но нека все пак добавим, че тимът дори мина през осминафиналите и четвъртфиналите след продължения срещу Хърватия и дори дузпи с Полша, за да стане шампион след това, побеждавайки Франция на финала пак след продължения. През 2012 Испания доминираше на първенството, но имаше своя тежък момент на полуфиналите срещу Португалия, когато спечелиха след дузпи. Същоот стана и 4 години по-рано за тима, но на четвъртфиналите срещу Италия, когато бе прекъснато проклятието на дузпите. И Испания не погледна назад. Мисля, че Гърция през 2004 е олицетворение на късмета и шанса – тимът излезе от групата, побеждавайки домакина Португалия и отстранявайки Испания, а в елиминациите биеха с по 1:0. През 2000 година Франция мина през победа с 1 гол над Испания на четвъртфиналите, а след това взе другите си два мача след продължения, за да триумфира.  

Истината е, че всеки шампион е имал своите тежки моменти във всяко първенство, когато късметът и спортният шанс просто са били на тяхна страна. Точно заради това и европейското първенство е достатъчно чакано от всички. И абсолютно неясно като развоя, дори и след като видим по няколко мача на всеки състав в турнира.