Очаква ни месец, в който ще искаме да видим всичко най-хубаво от европейския футбол. Първенства на Стария континент винаги са били считани за по-силни от световните. Защото всеки отбор, стигнал да финалите на надпреварата има състав, пълен с играчи от елитните шампионати. На Мондиалите не се получава точно така. Силите в Европа се изравняват, защото младите таланти от различни държави биват селектирани рано в топклубовете, което пък води до развитие на всяка една страна по подобен начин на останалите и вероятно изненадите намаляват точно заради това. Но какво очакваме от предстоящото първенство?

Кой ще спечели?

Ужасен въпрос, истински го мразя, защото прогнозите на такива първенства са трудни, за да не кажа невъзможни. Но отговорът винаги е най-важен. Нека тогава да видим кой е спечелил последните първенства. Действащ първенец е Португалия, което бе първи триумф за тази страна. Обаче със сигурност никой не им даваше много шансове преди началото на първенството през 2016. Но ако се върнем до 1996 година, на всяко европейско първенство тимът е бил поне на четвъртфинал, два полуфинала, един загубен болезнено финал у дома. Това са традиции и опит. Може би трябва да потърсим такъв отбор за своята прогноза! Преди това през 2008 и 2012 победители станаха испанците, най-вече заради стила на игра и огромното си самочувствие като отбор, но при тях говорим за ярко поколение. На практика това са все държави, които са от южна Европа и чиито стил на игра е свързан с по-бавното темпо, задържането на топката и наличието на изключително много класа в нападение. Има ли такъв отбор и сега? Ако не бе контузията на Де Бройне на финала в Шампионската Лига, отговорът за мен щеше да е много лесен – Белгия. Но без него не съм съвсем сигурен.

Влиянието на изминалия сезон

Не може да забравим цялата обстановка, в която сега се намираме. Измина сезон, който започна без сериозна подготовка, на практика отборите драстично намалиха пресирането в противниковата половина. Най-много пострадаха съставите, които играеха с висок интензитет на терена. Доказателствата може да се намерят във всеки отделен шампионат. Но младостта като фактор в избора на играчи ще има огромно значение. Мисля, че някои от изненадващите решения на треньорите ще бъдат свързани точно с възможността да имаш по-свежи играчи, които нямат чак толкова голям брой изиграни мачове, но които би следвало да могат да действат и на различни позиции по терена, да са разнообразни като качества. Да не говорим, че свежестта на тимовете след завършване на клубните сезони, винаги е оказвала влияние върху крайния изход. Но сега ще има доста тимове, в които младите играчи преобладават. Испания е с много подмладен състав, Италия също, Англия без никакво съмнение също ще бъде с подмладен тим, Германия по традиция използва нови футболисти. Докато опитът ще се види в Португалия, Франция и Белгия. Нидерландия винаги е интерес като състав, но липсата на Ван Дайк ще е проблем.

Ако се опитаме да направим аналогия с европейските клубни турнири, изводите може и да са интересни. Спечелиха тимове, които обичат да играят пред своето наказателно поле, да се защитават с доста хора. Но когато топката е в тяхно владение, да могат да разиграват топката стабилно и бързо да я пренесат до противниковата половина. Намерите ли точно такъв отбор сред финалистите, може би е редно да заложите, че той ще се представи добре. А и Португалия от 2016 и Гърция от 2004 бяха точно такива.

Домакинството и изненадите

Ако можеше лесно да се определят кои отбори ще бъдат изненадите, тогава едва ли ще са с такъв статут след първенството. Но нека подчертаем и още нещо – първенството ще се проведе в различен формат, като 11 различни европейски стадиона, всеки в различна държава, ще приемат мачове от първенството. На практика не сме виждали първенство с такъв формат. Много състави ще се чувстват домакини в груповата фаза. Тогава е нормално изненадите да намалеят драстично. Интересното е, че финалистите от миналия шампионат, Франция и Португалия, играят двубоите си Будапеща и Мюнхен. Така че въпросната група, включваща още Германия и Унгария, ще бъде изключително интересна. Но пък Италия, Нидерландия, Англия, Испания и Германия ще изиграят двубоите си от груповата фаза на домашен стадион.

Това ме заинтригува да прегледам и пътя на тези отбори напред през фазата на елиминациите, но при положение, че спечелят първото място в групите си. Англия ще продължи да играе у дома на осминафиналите, но при продължаване напред ще трябва на четвъртфинала да са в Рим и после евентуално пак ще се върнат в Лондон. Италианците например нямат този лукс. Ако са победители в групата отиват в Лондон, после Мюнхен и евенгуално на полуфиналите в Лондон. Подобно е и положението с Нидерландия, Испания и Германия. Така че в това отношение Англия има известно предимство, заради домакинството си на повече мачове. Интересно ще е дали факторът „домакинство“ ще има толкова голямо значение.

Направете си един експеримент! Напишете на един лист какво мислите за първенството сега и го оставете някъде. Спомнете си за него след края на първенството и съм убеден, че когато го препрочетете, ще има доста изненади. Големият проблем е, че не можем да гледаме в бъдещето. Но може да се насладим на настоящето и срещите от първенството! 


Турнирът стартира на 11 юни, а мачовете ще можете да гледате пряко по NOVA и DIEMA, както и на живо в Gong.bg