Идното лято Германия ще приеме Европейското първенсто, чийто финал ще бъде изигран на Олимпийския стадион в Берлин или познат още като „Олимпиащадион“. Това е вторият по големина стадион в страната след „Сигнал Идуна Парк“ в Дортмунд и е домът на клуба Херта Берлин.

Характеристики стадиона:

Капацитет: Новият олимпийски стадион има най-големия капацитет в Германия. „Олимпиащадион“ има постоянен капацитет от 74 475 места.

История: Името на стадиона идва от факта, че е построено специално за Летните олимпийски игри през 1936-а година. Освен че се използва за приемане на Олимпийските игри, то „Олимпиащадион“ има силна футболна традиция. Той приема три мача от Световното първенство през 1974-а година, както и шест мача от Мондиал 2006, включително финала.

Освен това на емблематичния стадион се провежда и финала за Купата на Германия от 1985-а година насам. През 2015-а година „Олимпиащадион“ приема финала за Шампионска лига, спечелен от Барселона.

Gulliver/GettyImages
16 снимки

Реновации: През последните години „Олимпиащадион“ претърпя реновации. Част от тях са подобрения по покрива на съоражението, както и на самата база. Дори пистите около терена бяха променени, като от червени те бяха премени в синьо, за да отговарят на цветовете на Херта Берлин.

Локация: Стадионът се намира в Олимпийския парк в Берлин и е лесно достъпен за всички желаещи да го посетят.

Европейско първенство по футбол 2024 г. в Германия:

- „Олимпиащадион“ ще приеме шест двубоя от UEFA EURO 2024 в Германия. Всичко започва на 15-и юни, когато на този стадион ще излязат отборите на Испания и Хърватия. На стадиона ще се изиграе един от четвъртфиналите, както и най-важната среща, а именно финалът, който ще определи европейския шампион.