Националният отбор на Испания започна с победа в квалификациите за Евро 2020. „Ла Фурия“ се наложи с 2:1 над Норвегия в първия си мач от Група F, който се игра на стадион „Местая“ във Валенсия.

Успехът на европейския шампион от 2012 година донесоха попадения на Родриго и Серхио Рамос, който бе точен от дузпа. За норвежците Джошуа Кинг реализира единствения гол, като и той бе точен от 11-те метра.

Испания владееше инициативата в срещата. Домакините бяха установили траен контрол върху топката и създадоха редица опасноти пред вратата на съперника си. Доста ситуации се разкриха пред Алваро Мората, който обаче не успя да запише името си сред голмайсторите.

Момчетата на Луис Енрике поведоха през първото полувреме, но през вторите 45 минути норвежците изравниха. Така решително се оказа попадението на капитана Рамос от бялата точка. 

Така Испания спечели първи 3 точки в групата и заедно с тима на Швеция, надвил Румъния, и Малта, победил Фарьорските острови, си поделят първото място.  

⏱ ¡¡¡FINAL, FINAL, FINAL!!! ✌🏻 Sumamos los 3 primeros puntos en nuestro camino hacia la #EURO2020.

¡Gracias por vuestro apoyo!
👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻

🇪🇸🆚🇳🇴 | 2-1 | 90+5' | #UnidosPorUnRETO pic.twitter.com/r1djsC7cQ9

— Selección Española de Fútbol (@SeFutbol) March 23, 2019

Испания упражни натиск в началните минути на срещата, като още в петата Алваро Мората скочи и засече центриране, но Руне Ярщайн се намери решаващо и отрази.

В 16-ата минута Жорди Алба изведе превъзходно Родриго, който със силен удар в центъра на вратата направи откри головата сметка на „Ла Фурия“.

Само 4 минути по-късно нова добра възможност се разкри пред нападателя на Валенсия, но в този случай Ярщайн предугади намеренията му и отрази.  

Шанс имаше и пред Алваро Мората в 21-ата минута. Нападателят на Атлетико Мадрид засече от статично положение с глава, но на преден план отново излезе добрият рефлекс на стража на норвежците, които спаси.

Единствената добра възможност за Норвегия през първата част се разкри в 31-ата минута. Маркус Хенриксен излезе на опасна позиция, но изстрелът му не бе достатъчно прецизен и Давид де Хеа се справи без затруднения.

Алаваро Мората бе близо до отбелязване в 33-ата и 34-ата минута, но опитите му отново не сполучиха. Първо Дани Парехо сервира топката на главата на нападателя, чийто удар обаче бе париран от Ярщайн. След това изстрел на бившия играч на Реал Мадрид мина на сантиметри от целта.  

До края на първите 45 минути великолепни възможности се разкриха пред Родриго. Марко Асенсио и Дани Себайос. Първият се включи много находчиво при атака на „Ла Роха“,овладя майсторски пас и след това стреля, но бранител на гостите с невероятен шпагат блокира изстрела.

В 40-ата минута Жорди Алба успя да прокара топката в мрежата, но попадение не бе зачетено заради засада.

Минута по-късно Марко Асенсио пое хитро подаване, но Ярщайн отново бе на мястото си.

След почивката Родриго изведе находчиво Асенсио, но вратарят на гостите излезе, скъси дистанцията и така пресече опасността.

Дузпа бе отсъдена в полза на Норвегия в 64-ата минута. При центриране от корнер отляво по атаката на гостите и последвало разбъркване в наказателното поле на Испания, реферът видя задържане от страна на Иняиго Мартинес към Бьорн Марс Йонсен и посочи бялата точка, като вдигна и жълт картон на футболиста на домакините. Джошуа Кинг се нае с изпълнението и не сбърка за 1:1.

Не след дълго Испания отново излезе напред в резултата, а преднината бе върната от капитана Серхио Рамос, който бе точен от дузпа в 71-ата минута – 2:1. Бялата точка бе посочена за фаул на вратаря в наказателното поле срещу Алваро Мората. Нападателят нахлу на скорост отляво, а Ярщайн излезе да го блокира. Вратарят закъсня обаче закъсня с шпагата си и закачи краката на Мората, който се строполи. Съдията не се поколеба и за втори път в срещата отсъди 11-метров наказателен удар.

Във втория кръг от евроквалификациите Испания гостува на Малта, а Норвегия приема Швеция.

Ето и останалите резултати от Група F:

Малта – Фарьорски острови 2:1 (1:0 Кирян Нвоко 13', 2:0 Стив Борг (д.) 77', 2:1 Томсен 90+8')

Швеция – Румъния 2:1 (1:0 Робин Куайсон 33', 2:0 Виктор Клаесон 40', 2:1 Клаудиу Кешеру 58')

Класиране:

  1. Испания 1 мач 3 точки
  2. Швеция 1 мач 3 точки
  3. Малта 1 мач 3 точки
  4. Румъния 1 мач 0 точки
  5. Норвегия 1 мач 0 точки
  6. Фарьорски острови 1 мач 0 точки